23948sdkhjf

Cancerbehandling med precision på Karolinska universitetssjukhuset

I ett forskningsprojekt på Karolinska universitetssjukhuset erbjuds patienter med kolorektalcancer utökad diagnostik med bred gensekvensering. Cancerbehandlingen kan därmed anpassas individuellt för patienterna.

Med reflextestningsprojektet ska biopsier från misstänkt kolorektalcancer gensekvenseras innan behandling sätts in.

Den utökade diagnosticeringen kan visa hur en tumör kommer att svara på cytostatika och vilka cytostatika som är bäst lämpad för tumören. Det innebär att man kan göra behandlingen individuell för patienten och därmed så effektiv och skonsam som möjligt, skriver Karolinska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

Vid koloncancer brukar patienter opererats först och tilläggsbehandling med cytostatika läggs till efter att tumören undersökts i mikroskop, beroende på hur stor återfallsrisken bedöms vara.

– Men nu finns data som tyder på att det kan vara bättre att ge cytostatika före operation, och det finns även vissa genetiska varianter av tumörer som inte svarar bra på cytostatikabehandling, säger Annika Sjövall, överläkare på Kolorektalsektionen på Karolinska och processledare för kolorektalcancer på Regionalt Cancercentrum Stockholm-Gotland, i ett pressmeddelande.

Karolinska institutet har tagit fram en bred genetisk panel och med den analyseras DNA från patientens tumör. Det möjliggör en analys av alla gener som är relevanta för cancer.

I projektet kommer man fokusera på genetiska varianter som förutspår prognos och behandlingssvar för kolorektalcancer och om tumören är ärftlig. Sekvenseringen kan också ge svar på om det finns gener som kan innebära mycket hög risk för ärftlig bröstcancer och malignt melanom.

Förhoppningen är att forskningsprojektet ska kunna övergå till klinisk rutin inom ett år. Men först måste man se att det går tillräckligt snabbt att få en bedömning innan operation. Dessutom måste biopsin innehålla tillräckligt mycket cancerceller för gensekvensering och för cancerdiagnostik.

– Den utökade diagnostiken har förutsättningar för att ge en stor förbättring för patienten. Kan vi skräddarsy behandlingen, kan vi också ge bättre överlevnadsmöjligheter, skonsammare behandlingar och förebygga andra cancerformer, säger Annika Sjövall.

Projektet innefattar alla patienter i region Stockholm och Gotland som utreds för tjock- och ändtarmscancer, cirka 1 000 – 1 500 patienter per år.

Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Karolinska universitetssjukhuset, Karolinska institutet, Scilifelab och kirurgklinikerna på övriga sjukhus i regionen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109