Vaccintvång i Österrike – "Det kommer inte ske i Sverige"
Under söndagen presenterade Österrikes regering ett förslag om vaccinationstvång för alla österrikare som är 18 år och uppåt. Och på torsdag ska det röstas i parlamentet. Regeringen har tillräckligt många röster i parlamentet för att få igenom förslaget, men har förankrat förslaget brett i parlamentet, rapporterar TT.
Vaccintvånget ska börja gälla i Österrike i början av februari, men det är inte förrän i mitten av mars medborgare som inte vaccinerat sig kan få böter – på mellan 600 och 3 600 euro.
Niklas Juth, lektor och docent i medicinsk etik vid Karolinska institutet och från första februari professor i klinisk medicinsk etik vid Uppsala universitet, är tveksam till att tvång är rätt väg att gå.
– Man har haft obligatorisk vaccinering inom andra rättsområden i USA och Frankrike tidigare och det har inte varit så effektivt. Det finns en tillitsproblematik här. Om vaccinering är så bra varför måste då samhället tvinga människor att vaccinera sig, säger han till Life Science Sweden.
Åtta av tio i Österrike har redan vaccinerat sig, men trots det kommer alla hushåll få information om den nya lagen, enligt TT. För de som inte vaccinerar sig kommer påminnelsebrev skickas ut. Gravida och personer som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig undantas från vaccinkravet.
Niklas Juth menar att man undergräver förtroendet för vaccin. Och att det ska finnas väldigt goda skäl till att införa tvång och en tro på att det leder till en ökad vaccinationsgrad.
– Det är tveksamt om man har goda skäl. Det luktar lite moralism, med tanke på att de redan har hög vaccinationsgrad. Vad adderar det för mervärde att införa tvångsåtgärder, säger han.
Att tvångsvaccinering införs i Sverige har han svårt att tro. Han sätter till och med en årslön på att det inte kommer att ske.
– Autonomiprincipen hålls högt inom hälso-och sjukvården. Det är bara inom psykiatrisk tvångsvård man kan använda sig av tvångsåtgärder. I Sverige måste man ändra hälso- och sjukvårdslagen för att kunna införa vaccintvång. Utan det är det juridiskt omöjligt.
Artikeln är en del av vårt tema om Covid-19.