Långtidscovid hos barn och unga får definition
Det är forskare och läkare som i samarbete med unga patienter tagit fram definitionen. Den innebär att barnet eller den unga personen har symtom som kommit efter en covid-19-diagnos som inte har någon annan förklaring och som påverkar dem fysiskt, socialt eller mentalt, och påverkar det dagliga livet, i minst tolv veckor efter diagnosen.
Studien där definitionen formuleras har publicerats i Archives of Disease in Childhood, och beskrivs även på brittiska NIHR:s hemsida.
WHO har sedan tidigare fastställt en allmän klinisk definition för långtidscovid hos vuxna som finns att läsa här.
Men barn och unga kan få helt andra besvär, säger Petter Brodin, barnläkare och professor på Karolinska institutet, till Sveriges Radios Ekoredaktion:
– Hos barn dominerar framförallt en väldigt besvärande trötthet, nedstämdhet, sömnsvårigheter – den typen av lite mer svårfångade symtom.
Han tycker att det är viktigt att långtidscovid för unga får en tydlig definition, både för att fler ska inse att tillståndet finns och för att det ska bli lättare för läkare att hjälpa dem som drabbas. Dessutom behövs det för forskningens skull.
– Långtidscovid hos både vuxna och barn är ett tillstånd som vi behöver studera väldigt mycket mer. Därför är det viktigt att ha en tydlig definition så att man kan forska på det, säger han.