Universitet erbjuder platser till ukrainska forskare
524 laboratorier finns samlade i den lista – Labs supporting Ukrainian Scientist – som sprids mellan lärosäten runt om i världen. Melbourne, Wien, Shanghai, Berlin, Montreal, Kairo är några av dem. Vid Stockholms universitet finns tolv kemilabb som skrivit upp sig.
– Initiativet togs av våra tyska kollegor i den akademiska föreningen The German-Ukrainan Academic Society. Jag delade länken till deras lista på Google och det verkar som om inlägget har haft effekt. Flera professorer här vid Stockholms universitet har anmält sina labb, säger Ievgen Pylypchuk, forskare inom materialkemi och nanomaterial vid Institutionen för material- och miljökemi vid Stockholms universitet, i en artikel på Stockholms universitets webbplats.
Han är själv ukrainare och kom till Sverige som forskare 2017. Han är medlem i professor Mika Sipponens forskargrupp med fokus på hållbar kemi.
De första dagarna efter invasionen kunde han inte jobba, utan fastnade i de filmer och bilder som visade förödelsen i Kyiv, en stad där han bott och studerat i 13 år.
– Men nu när jag ser stödet från forskarsamhället och hela världen känns det bättre. Och jag vet var och hur jag kan hjälpa till, säger han.
Förutom att erbjuda plats för ukrainska forskare vill flera av de kemilabb vid Stockholms universitet som skrivit upp sig på listan, även stötta forskarna ekonomiskt. Förhoppningen är att kunna anställa några forskare från Ukraina.
– Vi är glada att vi har lyckats sprida initiativet till andra svenska lärosäten också, men är väl medvetna om att erbjudanden i sig inte räcker – den stora utmaningen är om vi faktiskt lyckas hjälpa ukrainska forskare och studenter, säger Erik Lindahl, professor i biofysik vid institutionen för biokemi och biofysik som har större delen av sin forskargrupp på Scilifelab.
Kontaktuppgifter till de ansvariga forskarna på de labb som skrivit upp sig finns vid Institutionen för biokemi och biofysik, Institutionen för material- och miljökemi, Institutionen för organisk kemi och Scilifelab.
Ievgen Pylypchuk är glad över initiativet från professorerna vid Stockholms universitet.
– Initiativet kommer att rädda liv. Det kan också göra att motiverade studenter och forskare med bra utbildning söker sig till Stockholms universitet eller Sverige, säger han.