23948sdkhjf

Tre gånger så många har dött av covid-19 enligt ny studie

18 miljoner människor – så många kan ha dött under pandemin, säger forskare bakom ny stor internationell studie. Det är tredubbelt fler än vad som tidigare rapporterats. Men studien har redan fått kritik.

Ett stort globalt forskarteam har samlat data om överdödlighet från 74 länder. I en nyligen publicerad studie i The Lancet pekar forskarna på att antalet dödsfall till följd av covid-19 under pandemin kan vara tre gånger fler än tidigare rapporterat.

Forskarna har genom att samla in data om överdödlighet – en siffra som visar hur många som dött under en viss period jämfört med det normala, kunnat studera data trots att länder rapporterat dödsfall orsakade av covid-19 på olika sätt. Dödligheten för 2020 och 2021 har jämförts med en period elva år före pandemin.

Det är ett jätteimponerade arbete som ger en bild av den samlade globala effekten. Den ligger i linje med hur vi resonerar i Sverige om att överdödlighet är det mest rättvisa och snabbaste måttet att se hur pandemin påverkade dödstalen, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet i Stockholm till TT.

I studien framgår att det i snitt finns 120 extra dödsfall per 100 000 invånare för de 74 länderna. Sverige ligger på 91 extra dödsfall. Europasnittet ligger på 140. Men skillnaderna är stora. Bolivia har den högsta överdödligheten med över 700 extra dödsfall per 100 000, samtidigt som Island, Australien, Singapore och Norge inte visar någon överdödlighet eller en dödlighet som är lägre än normalt.

De länder som har högst överdödlighet sett till antal är Indien, USA, Ryssland och Mexiko. Ryssland har till exempel rapporterat in 824 000 dödsfall på grund av covid-19, men i studien är siffran 1 130 000.

Enligt studiens medförfattare Haidon Wang, docent vid Institute for Health Metrics and Evaluation, IHME, i Seattle, är förlusten av människoliv mycket högre än vad som tidigare bedömts utifrån rapporterade dödsfall av covid-19 i de flesta länder. 

Han säger enligt Nature att det är viktigt att förstå den riktiga dödssiffran under pandemin för att kunna fatta effektiva beslut inom folkhälsan.

Studien har dock fått kritik. Enligt Ariel Karlinsky, ekonom vid Hebrew University of Jerusalem i Israel, som arbetar med uppskattningar av överdödligheten, är siffran på 18 miljoner rimlig, men han menar att en del av IHME:s siffror skiljer sig för mycket mot andra beräkningar.

”De har fortfarande sin löjliga uppskattning för Japan på över 100 000 dödsfall, vilket är sex gånger de rapporterade dödsfallen. Jag vet verkligen inte var de fått siffran ifrån”, säger han enligt Nature.

Enligt studien har Japan rapporterat in 18 400 dödsfall till följd av covid-19, men IHME har räknat upp den till 111 000. 

Jonathan Wakefield, statistiker vid University of Washington i Seattle, som leder WHO:s projekt om globala dödssiffror, säger enligt Nature att IHME-modellen innehåller ”bisarra funktioner”. Han ifrågasätter studiens tillvägagångssätt vad gäller exempelvis osäkerhetsintervallen.

Studien är finansierad av bland andra Bill och Melina Gates Foundation.

Studien "Estimating excess mortality due to the COVID-19 pandemic: a systematic analysis of COVID-19-related mortality, 2020–21" publicerades i The Lancet den 10 mars. Läs hela studien här

Artikeln är en del av vårt tema om Covid-19.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.049