Miljoner till regionerna för covidvaccinering av flyktingar från Ukraina
Frågan om vaccination av de nyanlända flyktingarna från Ukraina är brådskande, eftersom vaccinationsgraden där är betydligt lägre än i Sverige, drygt 35 procent, och man vill undvika en ökad smittspridning.
– Det är av största vikt att så många som möjligt av de som kommer som flyktingar till Sverige vaccinerar sig så fort som möjligt, sa socialminister Lena Hallengren (s) vid en pressträff på torsdagsmorgonen.
Alla nyalända som anmäler sig hos Migrationsverket ska få möjlighet till en läkarundersökning när de kommer till Sverige, och de över 12 år kommer att erbjudas vaccin mot covid-19.
Enligt Hallengren är det för tidigt att säga hur många som tackar ja eller nej till vaccination.
– Men om eller när det kommer en ny våg av flyktingar behöver vi ha så många som möjligt vaccinerade, sa hon.
Läkemedelsverket har regeringens uppdrag att koordinera donationer av läkemedel till Ukraina. Myndigheten meddelade på torsdagen att de första hjälptransporten med läkemedel inom kort rullar mot det krigsdrabbade landet.
– Det finns en stor vilja i samhället att hjälpa de behövande i Ukraina. Normalt sett är Läkemedelsverkets uppdrag att verka för den svenska folkhälsan och jag är stolt över att vi genom det här uppdraget kan bidra till en bättre tillvaro för ukrainarna i den svåra situation de befinner sig i, säger Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.