Astra Zenecas covidläkemedel Evusheld får licens i Sverige
Läkemedlet från Astra Zeneca riktar sig till en liten patientgrupp med nedsatt immunförsvar som inte kan bilda antikroppssvar med covidvaccin och därmed riskerar att bli allvarlig sjuka om de blir smittade av covid-19.
Evusheld, som tillverkas i Sverige, är utvecklat för att behandla covid-19 men ska också förebygga sjukdom. Läkemedlet är ännu inte godkänt av den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Däremot har Astra Zeneca tecknat avtal med Socialstyrelsen för att kunna ge läkemedlet till patientgruppen.
Evusheld är en kombination av två monoklonala antikroppar som primärt kommer från B-celler från patienter som haft covid-19, och som upptäcktes vid Vanderbilt University Medical Center i USA. Astra Zeneca har ett licensavtal för att utveckla dem.
1 700 doser ska gå till förebyggande behandling för patienter med nedsatt immunförsvar. De patienter som kan få läkemedlet är de med blodcancer och andra cancerformer som behandlas med cellgifter, de som går på dialys, patienter som tar mediciner efter organtransplantation eller tar immunosuppressiva läkemedel för exempelvis ms och reumatoid artri.
– Tusentals människor i Sverige har, trots tillgången till vaccin, inte kunnat återgå till en mer normal vardag, inte kunnat träffa anhöriga och delta i sociala aktiviteter. Det känns därför väldigt bra att detta läkemedel nu görs tillgängligt för en specifik grupp av dessa patienter, säger Anna-Lena Engwall, chef för AstraZeneca i Norden, i ett pressmeddelande.