23948sdkhjf

Vaccinavtal eller inte – orolig tid för Valneva i Solna

Förhandlingarna mellan Valneva och EU om leveranser av covidvaccin pågår in i det sista, och på vaccinföretagets anläggning i Solna är läget ovisst. – Vi har inte landat i ett avtal än och tiden börjar rinna ut, säger bolagets Sverigechef Janet Hoogstraate till Life Science Sweden.

EU tecknade tidigt ett avtal med Valneva om att köpa in totalt närmare 60 miljoner doser av företagets vaccin VLA2001, förutsatt att vaccinkandidaten fått nödvändiga godkännanden till den 30 april 2022.

Men marknadsgodkännandet från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har dröjt –och i mitten av maj informerade EU-kommissionen Valneva om att man tänkte säga upp avtalet.

Efter beskedet har parterna 30 dagar på sig att komma överens om ett reviderat avtal, och den tidsfristen löper ut nu i veckan. Förhandlingar pågår fortfarande, men de indikationer som hittills kommit från EU-kommissionen är oroväckande, enligt ett pressmeddelande som Valneva skickade ut i fredags. Ett avtal på den föreslagna nivån skulle, enligt företaget, inte räcka för att säkra hållbarheten i Valnevas covid-19-vaccinprogram.

Så på den nivån som nu erbjuds är ni inte beredda att ingå avtal?

– Det är för tidigt att säga. Förhandlingarna pågår och vi hoppas fortfarande kunna landa i något som är bra både för oss och för EU, säger Janet Hoogstraate.

Vad skulle det betyda för Valnevas verksamhet i Solna om det inte blir något vaccinavtal?

– Det är naturligtvis inte positivt. Exakt vad det skulle betyda är för tidigt att säga. Men vi har investerat enormt i Solna, 300 miljoner kronor till en ny fabrik med många anställda. Skulle vi inte behöva tillverka så mycket vaccin som tänkt så får det naturligtvis konsekvenser, men jag kan i dag inte säga hur stora de blir.

Företaget utvärderar nu situationen och undersöker bland annat möjligheter till annan produktion i Solna.

– Det står högst på min agenda just nu. Samtidigt som vi fortfarande hoppas kunna landa i ett avtal med EU.

VLA2001 är det enda inaktiverade helvirusvaccinet mot covid-19 av dem som är aktuella för godkännande i EU. Det bygger på traditionell vaccinteknik, och företaget menar att det kanske skulle locka personer som har betänkligheter mot mRNA och virala vektorer eller av andra anledningar inte kan ta dessa vacciner.

Enligt Valneva har ett antal av EU:s medlemsländer bekräftat intresset för att ha ett inaktiverat helvirusvaccin i sin portfölj. Företaget tror på ett regulatoriskt godkännande för VLA2001 från EMA under juni månad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063