Redaktionens sommartips – böcker, poddar och tv-serier
SAMUEL LAGERCRANTZ
EN KLASSIKER: Paul de Kruifs klassiska hjältebok Mikrobjägare om bakteriologins pionjärer – ifall du lyckas få tag på ett exemplar på ett välsorterat antikvariat.
FACKBÖCKER: Du stolta, du fria av Gina Gustavsson är intressant och välbehövlig läsning om hur den svenska coronanationalismen spårade ut och ersatte kritiskt tänkande under pandemin.
Journalisten Stig Fredrikson, som under lång tid skildrat förtrycket i Putins Ryssland, kommer snart med boken Sista ordet. Den ska jag läsa när den kommer.
STREAMAT: Den israeliska serien Shtisel som finns på Netflix är en av mina favoriter. Mest spännande nu är Vigil – död man ombord på SVT Play.
LYSSNING: Godmorgon Världen i P1, Läkartidningens podd har ofta intressanta intervjuer, Bad Blood om hur journalisten John Carreyrou avslöjade bluffen kring diagnostikföretaget Theranos och så vår egen Life Science-podden förstås.
KARIN WINTER
EN BOK: En amerikansk epidemi av journalisten Jonas Cullberg om opioidkrisen i USA. 100 000 amerikaner ska ha dött av överdoser bara det senaste året.
EN UTSTÄLLNING: Berättelser inifrån Akademiska, porträtterad av fotografen Agnes Stuber, är en dokumentär utställning om det dagliga livet på ett sjukhus. Kan ses på Akademiska sjukhuset i Uppsala, men även digitalt.
EN PODD: Läkare utan gränsers podd Uppdrag: Rädda liv. Personal berättar levande och gripande om medicinska och humanitära insatser i hela världen.
EN BOK: Själv ska jag läsa journalisterna Gunilla von Hall och Henrik Ennarts bok Virusvarning: Högrisklabb, fladdermöss och bioterrorism.
ANDERS GÖRANSSON
EN FACKBOK: Bill Brysons En kortfattad historik över nästan allting är en briljant och underhållande genomgång av jordens och livets historia, fylld av överraskande
ögonöppnare och roande anekdoter ur vetenskapshistorien.
EN PODD: You Must Remember This är en podcast som berättar hemliga, glömda, skamlösa och sensationella historier från Hollywoods första sekel som världens filmmetropol. Sofistikerat framförda av filmjournalisten Karina Longworth.
EN SKÖNLITTERÄR BOK: Manaraga – Mästerkockens dagbok. Vladimir Sorokin är den moderna ryska litteraturens värsting och en av Putins mest oförsonliga kritiker.
Hans senaste bok är en satirisk, postapokalyptisk science fiction där all litteratur digitaliserats – och där förstautgåvorna av historiska pappersutgåvor används som bränsle vid exklusiva och olagliga ”book-n-grills”. Underlig och underhållande.