Valnevas covidvaccin godkänt – men hur går det med vaccinavtalet med EU?
Vaccinet, VLA2001, innehåller ett inaktiverat sars-cov-2-virus som inte kan orsaka sjukdom. Det innehåller även två typer av adjuvans, ämnen som förstärker kroppens immunrespons vid vaccination.
Efter en längre tids utvärdering har den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s kommitté CHMP funnit att data från studier med vaccinet är robusta och uppfyller EU:s kriterier för effektivitet, säkerhet och kvalitet.
Godkännandet gäller vaccinering av personer i åldern 18-50 år, och vaccinet ges i två doser med fyra veckors mellanrum.
Tillverkningen av VLA2001 sker delvis på Valnevas anläggning i Solna, men det är långt ifrån säkert att det någonsin kommer att erbjudas i Sverige. Det vaccinavtal som fanns mellan Valneva och EU har nämligen rivits upp eftersom godkännandet av vaccinet drog ut på tiden. Förhandlingar pågår fortfarande, men går trögt.
VLA2001 bygger på traditionell vaccinteknik, och Valneva menar att det kanske skulle locka personer som har betänkligheter mot mRNA och virala vektorer eller av andra anledningar inte kan ta dessa vacciner.
– Sedan vi började arbeta med VLA2002 har vi regelbundet fått meddelanden från européer som väntar på en mer traditionell vaccinteknologi. Nu när vi har fått fullt marknadstillstånd hoppas vi att EU och dess medlemsländer kommer att lägga ordrar som motsvarar efterfrågan, säger Thomas Lingelbach, vd för Valneva, i ett pressmeddelande.