23948sdkhjf

Artiklarna du kanske missade – läs dem i sommar

I sommarens solstol, flygsäte eller hängmatta kan det bli lite tid över för läsning och lyssning. Här tipsar vi om några av de texter – och en podd – som Life Science Sweden publicerat tidigare i år.

När slarv, glömska och slump blir forskarens bästa vän

Glömska, slump och tillfälligheternas spel – knappast en fruktsam metod för seriös forskning. Eller? Faktum är att en rad viktiga medicinska framsteg kommit till tack vare helt slumpartade händelser, och det öppna sinnet hos vetenskapsmän som var redo att tänka nytt. Läs mer här.

Ukrainska forskaren om att fly från ett land i krig

Den 24 februari klockan 05 vaknade Lesya Demchenko och hennes familj till ljudet av bomber i Kyiv. Från balkongen såg hon människor som packade sina bilar för att fly och mörka moln på himlen efter rök där bomberna träffat byggnader. Efter många dagars flykt kom hon och familjen till Stockholm och nu har hon fått en chans att fortsätta sin forskning vid Stockholms universitet. Läs artikeln här.

Svenska medicinföretag gör skillnad i Ukraina

Det finns ett egenintresse för företag i att vara observanta på vilka länder de samarbetar med och hur det görs. Odemokratiska länder som Ryssland och Kina kan snabbt avbryta leveranser av nödvändiga material. Men det finns också de allmänmänskliga och solidariska
aspekterna av att inte stödja en diktatur”, skriver Samuel Lagercrantz i en ledare.

CAR-T-terapier inger fortsatt hopp: ”Nästan hälften har blivit sjukdomsfria”

När de första CAR-T-terapierna dök upp väcktes förhoppningar om effektiv behandling för svårt sjuka cancerpatienter. Efter en något trög start har nu omkring 90 patienter i Sverige behandlats med metoden – i åtskilliga fall med stor framgång. I den här artikeln beskriver vi utvecklingen på området.

Svenska Elicera utvecklar CAR-T mot solida tumörer – kan bli först i världen

Idag finns fem EU-godkända CAR T-terapier, alla inriktade på olika typer av blodcancer, men ännu har ingen fått metoden att fungera mot solida tumörer. På Göteborgsbaserade Elicera jobbar man för högtryck för att nå även dit. "Potentialen är enorm", säger företagets vd Jamal El-Mosleh i en intervju

Immunterapin befinner sig fortfarande i ett tidigt stadium

I mer än 100 år har det funnits forskare som har försökt rikta kroppens eget immunförsvar mot cancerceller. Ibland har de blivit utskrattade och hånade av det medicinska etablissemanget. Men där vi står idag kan man ändå sammanfatta det hela med: skrattar bäst som skrattar sist, skriver Samuel Lagercrantz i en ledare.

Nya regler för diagnostik – men vem ska certifiera?

Nu finns nya, skärpta EU-regler för tusentals produkter som används vid viktig diagnostik av bland annat cancer och covid-19. Men det finns inte ett enda institut i hela Norden som kan certifiera diagnostikföretagens produkter enligt det nya regelverket. Läs hela Life Science Swedens artikel.

Life science-podden: Richard Rosenquist Brandell om precisionsmedicin och en svindlande framtidsvision

I vårens life science-avsnitt bjöd vi in Richard Rosenquist Brandell, föreståndare för Genomic Medicine Sweden, för att prata om hur långt Sverige kommit inom precisionsmedicin och vad de nya möjligheterna till genanalyser innebär för framtidens sjukvård. Lyssna i spelaren i den här artikeln.

Från Big Pharma till lilla Pharmiva – och tillbaka igen: "Det har varit en resa"

Efter ett par intensiva år på femtechbolaget Pharmiva lämnar Christina Östberg Lloyd över vd-stolen och återvänder till Big Pharma och läkemedelsbolaget Ferring. "Det har varit en galet rolig tid, men så blev jag plötsligt erbjuden mitt livs drömjobb", säger hon i en intervju.

Han startar vd-nätverk

Martin Jönsson, vd för alzheimersbolaget Alzecure, har tröttnat på att det inte finns något riktigt bra nätverk för biotechbolag. Nu tar han tag i saken och startar ett nätverk tillsammans med tre andra vd:ar, berättar han i en intervju.

Vad är life science? – Definitionen spretar

Sverige har en life science-strategi, regeringen har ett life science-kontor och tidningen du nu läser heter Life Science Sweden. Men vad är life science egentligen?

Hej Angelica Loskog!

Life Science Sweden vill veta mer om Angelica Loskog och ställer frågor om hennes liv som forskare.

Pfizers medicinske chef drivs av att hjälpa patienter

Som anestesiläkare i Lund hjälpte Jonas Ålebring en patient i taget. Som Pfizers medicinske chef har han möjligheten att hjälpa tusentals patienter samtidigt – det och företagets patientfokus är anledningar till att han valde att hoppa på jobbet i höstas, berättar han för Life Science Sweden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093