23948sdkhjf

Pia Steensland (KD) – "Förbättra förutsättningarna för kliniska prövningar"

Vad vill våra politiker göra för att stimulera life science-sektorn? Inför riksdagsvalet den 11 september intervjuar vi företrädare för samtliga riksdagspartier om deras viktigaste förslag på området. Idag: Pia Steensland (KD), riksdagsledamot och ledamot i socialutskottet, som själv är farmaceut och docent i neurofarmakologi.

Vilken är den viktigaste frågan inom svensk life science-sektor?

Helheten kring att förbättra förutsättningarna för kliniska prövningar, tillgängliggörande av hälsodata, ett nationellt ansvar för hälso- och sjukvården såväl som för finansiering och tillgång till läkemedel vid sällsynta diagnoser, samt tillgängliggörande av precisionsmedicin.

Hur ska man stimulera forskningen inom området?

Dagens 21 regioner med olika digitala vårdsystem och olika regler när det gäller exempelvis tillgängliggörande av hälsodata utgör ett stort hinder inom life science-sektorn. Kristdemokraternas förslag om ett samlat nationellt ansvar för hälso- och sjukvården skulle till del undanröja dessa hinder. Därtill är det angeläget att stärka stödet till den fria forskningen samt kopplingen mellan forskning och klinisk verksamhet.

Inför valet den 11 september intervjuar Life Science Sweden en politiker från vart och ett av riksdagspartierna. Imorgon talar vi med Karin Rågsjö (V).

Vad behöver göras för att Sverige ska förbli en stark aktör inom life science?

Det är viktigt att life science-strategin omvandlas från en pappersprodukt till en konkret handlingsplan kopplad också till finansiering och ansvarsutkrävande. Tillgången till hälsodata måste säkras och möjligheten till kliniska prövningar utökas. Likaså måste forskningen integreras och dess resultat implementeras bättre i sjukvården, bland annat genom att tid för forskning frigörs och att det införs lagstadgat krav på, och rätt till, kontinuerlig fortbildning för vårdpersonal.

Utanför politiken är Pia Steensland receptarie, disputerad vid farmaceutiska fakulteten vid Uppsala universitet, och docent i neurofarmakologi vid Karolinska institutet. Hennes forskning syftar till att utveckla nya läkemedel för behandling av alkoholberoende.

Artikeln är en del av vårt tema om Valspecial.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078