Klinisk studie av läkemedel mot apkoppor inleds i USA
500 barn och vuxna med konstaterad apkoppssmitta ska ingå i den kliniska studien i USA, som ska utröna hur väl tekovirimat hjälper mot sjukdomen. Det är första gången som effekten av tekovirimat mot apkoppor utvärderas hos människor i en större studie. Nu har forskare startat rekryteringen av de första patienterna, skriver Läkemedelsvärlden.
Behandlingen med läkemedlet består av orala kapslar under 14 dagar, och läkemedlet stör ut proteinet, VP37, som sitter på ytan av ortopoxviruset – virusfamiljen dit apkoppor, smittkoppor och kokoppor tillhör – och hindrar därmed viruset från att föröka sig.
Studien ska utröna om de sår som uppstår i samband med apkoppssjukdom läker snabbare hos dem som får det antivirala läkemedlet och hur behandlingen påverkar smärtupplevelsen under sjukdomen. Ytterligare vill forskarna utvärdera om risken för att bli allvarligt sjuk påverkas av läkemedlet.
I EU går tekovirimat under produktnamnet Tecovirimat Siga och är godkänd för behandling av apkoppor, men också för smittkoppor och kokoppor. I USA däremot är läkemedlet endast godkänt mot smittkoppor, under produktnamnet Tpoxx. Det används dock mot apkoppor under så kallad ”compassionate use”.
Studien drivs av det globala forskarnätverket The Aids Clinical Trials Group, som under pandemin utökade sin forskning till att även omfatta covid-19 och nu även apkoppor. Studien stöds av National Institute of Health.
USA har den 13 september 22 630 bekräftade fall av apkoppor och såg nyligen sitt första dödsfall, enligt CDC. I EU- och EES-länderna har 18 844 bekräftade fall konstaterats den 6 september enligt siffror från ECDC. Två dödsfall har inträffat. Enligt Folkhälsomyndigheten har Sverige den 8 september 168 bekräftade fall.