Björn Eriksson vill ha läkemedelskunskap på skolschemat
Unga vet för lite om hur läkemedel fungerar, konstaterar Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson i en debattartikel i Dagens Samhälle. Okunskapen kan leda till felaktig användning av läkemedel, vilket kan vara förenat med allvarliga risker, påpekar han.
Som oroande exempel nämns bland annat att antalet förgiftningar med läkemedel hos flickor i åldern 10-19 år ökade markant under 2021 jämfört med föregående år och att förskrivningen till unga av läkemedel för sömnsvårigheter och psykiatriska tillstånd ökar.
Björn Eriksson påpekar att även unga idag handlar läkemedel och läkemedelslika produkter på nätet, och då ofta på sajter där även olagliga läkemedel finns.
"Det finns massor av information om hälsa och läkemedel på nätet, såväl falsk som sann. Alla läkemedel, både receptfria och receptbelagda, har en avsedd användning och effekt. Inte minst receptfria smärtstillande läkemedel tenderar dock att användas alltför lättvindigt", skriver han.
Resultatet av en enkät från Läkemedelsverket till drygt 300 högstadieelever pekar på behovet av grundläggande kunskap. Där föreslås skolan få en central roll.
"Vi ser det som mycket angeläget att barn och unga tidigt får med sig läkemedelskunskap i livet och vill därför uppmana ansvariga beslutsfattare och den tillträdande skolministern att se över möjligheterna att införa läkemedelskunskap i läroplanen", skriver Björn Eriksson.