23948sdkhjf

Svensk diabetesforskning skjuts upp i rymden

Diabetesforskning från Uppsala universitet ska ta en flygtur 260 kilometer upp i rymden i samarbete med rymdbolaget SSC. Med experimentet hoppas forskare komma närmare en behandling av typ 1-diabetes.

I mitten av november är det tänkt att rymdbolaget SCC:s raket Suborbital Express 3 ska ta med sig levande stamceller och insulinproducerande betaceller ut i rymden för att utsätta dem för tyngdlöshet.

Det här är ett biologiskt experiment med levande stamceller och insulinproducerande betaceller som ska utsättas för tyngdlöshet i ungefär sex minuter på en höjd om cirka 260 kilometer. Det finns god potential att vi sitter på möjligheterna att påverka betacellsförökning och betacellsfunktion för diabetespatienter med stamceller, säger Elena Kozlova, professor och forskningsledare vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Insulin produceras av betaceller i bukspottskörtelns Langerhanska öar. Hos patienter med typ 1-diabetes är betacellerna förstörda och insulin måste tillföras vid dagliga injektioner. Experimentet ska undersöka olika vägar för att stimulera produktionen av insulin genom att interagera en typ av stamceller med betaceller från bukspottskörtlar hos möss. Det har i tidigare försök visat sig att tyngdlöshet kan gynna betacellers reproduktion.

Mekanismer kan vara enklare att studera i tyngdlöshet då gravitationen ofta har en stark påverkan på de experiment vi arbetar med. Vi är väldigt glada över att få in ett sådant här viktigt experiment på vår raket. Det är underbart att både Sverige och SSC kan vara en del i så viktig forskning, säger Alf Vaerneus, projektledare hos SSC, i pressmeddelandet.

Rymdraketen skjuts upp via Esrange Space Center i Kiruna. Förberedelserna för projektet med Suborbital Express 3 har pågått i drygt två och ett halvt år. Flertalet experiment från olika aktörer kommer att finnas ombord.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096