23948sdkhjf

”Ett perfekt möte på hösten”

"Som vanligt är jag mest sugen på det oväntade". Så svarar Johan Rockberg, professor vid KTH, på frågan om vad han ser mest fram emot på kongressen Bioscience som han ska moderera nästa vecka.

Varför är Bioscience ett viktigt möte?

– Jag gillar Bioscience som är ett perfekt möte på hösten. Det täcker både nyheter inom aktuell grundforskning, ny teknologi och medicin. Det kanske bästa är just det lagom stora formatet och blandningen av akademi, hälsa och teknologiföretag som skapar den där möjligheten att lära sig något nytt och oväntat – som kan vara början på något större.

Vad du ser mest fram emot med eventet?

– I programmet i år syns särskilt många bra talare och företag med spännvidd över områden som biobanker, cellbiologi, människans ursprung och metoder för ny läkemedelsutveckling bland annat. Det blir en spännande mix. Men som vanligt är jag mest sugen på det oväntade – så jag tror jag mest ser framemot mötena i pauserna och småpratet.

Det täcker både nyheter inom aktuell grundforskning, ny teknologi och medicin

Berätta om din egen forskning

– Som KTH-professor leder jag till vardags en grupp med fokus på utveckling av biologiska läkemedel inom både discovery och bioproduktion. Inom första delen handlar det framförallt om förfinade målsökande genterapier baserade på AAV-virus men också metoder för framtagande av nya immunomodulerande bispecifika antikroppar, för behandling av SLE bland annat.

Bioscience Research and Diagnostics through innovative Technologies

När: 8 november.
Var: Life City, Solna
Moderator: Johan Rockberg.
Kostnad: Fri entré, registrering på hemsidan krävs.
Organisatör: Life Science Sweden.
På talarlistan: Sophia Hober, Yihai Cao, Magnus Ekvall, Linda Lindskog, Nikolas Herold, Martin Jädersten, Hugo Zeberg, Martin Jönsson, Anna Rising, Magdalena Malm m fl.
Webb: bioscienceevent.com

– Inom bioproduktionen är jag nu föreståndare för Gene Nova som är en innovationsmiljö där vi utvecklar plattformar för mer effektiv AAV produktion med cellinjer, process och analys samt utreder hur man kan förbättra produktivitet i bioreaktorer med hjälp av systembiologi och genomeditering av värdcellen. Hittills har vi bland annat både tagit fram modeller av AAV såväl som faktiska fungerande nya AAV med nya egenskaper och visat att detta gör dem både säkrare och lättare att producera – men mycket återstår ännu kring detta.

Berätta mer om Gene Nova

– Genterapiläkemedel kan revolutionera behandling mot många sjukdomar – men de är dyra och komplicerade att framställa. Gene Nova på KTH samarbetar nu med ledande svenska forskare och experter från olika discipliner för att möta denna utmaning. Det som är extra kul inom konsortiet är att vi täcker en stor del av värdekedjan från virologi, cellbiologi, hjärnforskning, till mekanik, matematik, avancerad ingenjörsvetenskap, AI och automation för att försöka lösa flaskhalsarna på ett samlat sätt.

– I Sverige har vi ännu ingen produkttillverkning av dessa avancerade läkemedel. Men Sverige är väl rustat om vi länkar samman vår unikt breda expertis. Och det gör vi nu med ett dream team i Gene Nova och vi ser även med glädje på flera starka svenska systerkonsortier som ger tyngd och dynamik i vårt ekosystem, säger han och nämner bland annat Ad Biopro, Indi Cell, Northx Biologics, Swe Deliver och Cell Nova.

Fakta Gene Nova

Gene Nova består av forskarteam från KTH (Rockberg, Chotteau, Malm), Alfa Laval (Thorwid, Königsson) Astra Zeneca (Hatton, Daramola), Biotage (Nord), Combi Gene (Linhult, Ericsson), Karolinska Institutet (Hjerling-Leffler), Uppsala Universitet (Hultqvist), Vironova (Ryner, Sintorn) och Ziccum (Egeblad).

Artikeln är en del av vårt tema om Bioscience.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078