Höstens mest lästa krönikor
Petrus Laestadius: Alla är väl för jämlik vård – eller?
När det kommer till begrepp torde jämlik vård vara det politiskt minst konfliktfyllda. Från höger till vänster, från riksdag till region hörs nästan liturgiskt unisona uttalanden om hur detta är det yttersta målet, skriver Petrus Laestadius i en krönika i Medtech Magazine.
Torbjörn Kronander: Livsfarlig dogmatism när vi svenskar tror att vi är bäst på sjukvård
Det finns bättre lösningar för sjukvården än den svenska – men våra politiker vill inte se dem. "Slutsatsen kan bara vara att vi i Sverige måste kliva ner från våra höga hästar", skriver Torbjörn Kronander i en krönika i Medtech Magazine.
Anna-Karin Alm: Bygger vi våra juniora kollegor på bästa sätt?
Återigen sitter jag här på min kammare och sliter mitt hår. Jag är omgiven av grymma kollegor och ett fantastiskt nätverk, men ändå är det så tydligt att vi behöver bli fler som kan området kring regelverk för medicinteknik. Läs krönikan i Medtech Magazine.
Petter Hartman: Dags för vårdens beslutsfattare att laga efter läge, snarare än att lappa och laga
Problemen i vården framstår alltmer som en gordisk knut, och precis som i myten om Alexander den store kanske även dessa problem är mer lättlösta än vad man tror, skriver Petter Hartman i en krönika i Life Science Sweden.
Anna Törner: Vårt jobb är att ta höjd för det osannolika
"Rymdfärder och läkemedelsutveckling har många likheter. De är hårt reglerade verksamheter där minsta misstag kan få ödesdigra konsekvenser", skriver Anna Törner i en krönika i Life Science Sweden.
Björn Arvidsson: Vi behöver tro på en hoppfull framtid
Fram till för bara några få år sedan – precis före pandemin – stod stjärnorna rätt och alla momentum pekade unisont i en positiv riktning. Framtiden var vår stora religion och fler än bara optimister såg ljust på framtiden. Sen kom pandemin, kriget, energikrisen och med dem började fler att vackla i sin tro på framtiden, skriver Björn Arvidsson i en krönika. Läs krönikan i Life Science Sweden.
Björn Ursing: En ny affärsmodell växer fram för tjänsteföretagen
Tjänsteföretagen inom life science startas ofta med en stor mängd kunskap men med mycket lite kapital, skriver Björn Ursing i en krönika som beskriver nya affärsmodeller för tjänsteföretag i life science-sektorn. Läs krönikan i Medtech Magazine.
Pernilla Norman: Sagan om överföring av personuppgifter till USA fortsätter – lösning i sikte?
"Om innehållet i Executive Order adresserar och hanterar EU-domstolens invändningar på ett tillräckligt sätt, och om beslutsprocessen flyter på, kan en ny ordning med Privacy Shield II beslutas under våren 2023", skriver Pernilla Norman i Medtech Magazine.
Gustaf Salford: Sverige måste återta ledarskapet inom cancer
Bland de nordiska länderna är Sverige det land där patienterna får vänta längst på en cancerbehandling. För att vända trenden måste Sverige lära av grannländerna och axla ledartröjan igen, men för det krävs en tydlig vision och långsiktiga satsningar, skriver Gustaf Salford i Medtech Magazine.
Jesper Hessius: Chat GPT säger: AI förändrar sjukvården i grunden
Chat GPT revolutionerar nu världen. Aldrig tidigare har vi sett ett så kraftigt AI-verktyg eller en digitaliserad tjänst som sprider sig lika snabbt. Det skriver Jesper Hessius, CMIO på Nuance, i en krönika i Medtech Magazine där han ger exempel på hur den och andra AI-tjänster kommer att förändra sjukvård och diagnostik genom att analysera patienters tal.