Combigene i danskt samarbete om kronisk smärta
Tanken är att kombinera två läkemedelskandidater: en kortvarig peptidbehandling och en genterapibehandling, baserad på adenoassocierade virus (AAV), med potentiellt livslång effekt. Meningen är att man ska uppnå långvarig smärtlindring utan daglig medicinering, och utan de biverkningar som dagens behandlingar ofta medför.
Läs också: Combigene får första utbetalningen
Projektet bygger på en biologisk verkningsmekanism som tagits fram av Zyneyros forskare och som utgör grunden för bägge läkemedlen.
— Jag är mycket imponerad av Zyneyros arbete inom smärtlindringsområdet. Konceptet att kunna ge den smärtlindrande peptiden direkt till patienter med tillfälliga smärttillstånd och att vid kroniska smärttillstånd kunna använda AAV-vektorer som instruerar kroppen att själv etablera den smärtlindrande mekanismen är oerhört attraktivt, säger Jan Nilsson, vd på Combigene, i ett pressmeddelande.
I samband med avtalets tecknande betalar Combingene en upfrontbetalning på fem miljoner danska kronor till Zyneyro, och åtar sig även att betala ytterligare upp till 11,4 miljoner i fortsatt utvecklingsstöd mot kliniska fas I-studier. I övrigt innebär överenskommelsen att de bägge bolagen delar kostnader och intäkter i projektet lika.
För närvarande befinner sig projektet i preklinisk fas. Den peptidbaserade behandlingen förväntas vara klar för första dosering i människa under 2025, medan den AAV-baserade behandlingen behöver längre utvecklingstid, enligt de bägge bolagen.
Combigene driver sedan tidigare program inom epilepsi samt lipodystrofi. I det förstnämnda projektet har företaget ett licensavtal med Spark Therapeutics, ett dotterbolag till Roche, som Life Science Sweden tidigare rapporterat.