Kartläggning: Myt att life science-bolagen flyr utomlands
Syftet med undersökningen var att via en ögonblicksbild kontrollera sanningshalten i uppfattningen att Sverige är ett växthus för bra idéer, men att bolagen ständigt blir uppköpta och lämnar landet.
Därför gick man igenom samtliga 740 life science-företag som fanns registrerade i regionerna Stockholm, Uppsala och Södermanland år 2009. Man kunde konstatera att 231 av dem hade försvunnit tio år senare.
Men något strömhopp utomlands från de undersökta regionerna handlade det inte om.
Av de 231 försvunna bolagen hade över hälften försatts i likvidation, medan andra hade flyttats inom koncerner eller inte kunde spåras. Bara 11 av företagen kunde konstateras ha gjort en extern flytt.
Och av dessa var det bara två som i egentlig mening köpts upp och flyttats utomlands (se faktaruta intill).
Så om folk säger slentrianmässigt att villkoren här är så dåliga att bolagen flyttar så har de fel?
– Att de flyttar stämmer inte, visar vår undersökning. Men villkoren kan behöva bli bättre ändå, säger Ylva Williams.
– Siffrorna talar för sig själva, men det är ändå intressant att det är fler utländska bolag som investerar i svenska innovativa bolag och låter forskningen vara kvar i Sverige, än vad det är bolag som köps och lämnar Sverige.
Ylva Williams tror att föreställningen om företagsflykt inom life science-sfären kan ha sin upprinnelse i ett försök till analys om varför Sverige inte producerar några nya globala läkemedelsföretag längre, som förr i tiden. Men det beror, menar hon, inte på att företag köps upp, utan på branschens strukturförändring.
– Problemet för oss är att bolagen är små, och att de inte växer. Jag tror att de kanske startar för tidigt, och att den första finansieringen är alldeles för liten. Och sedan är frågan om de har rätt management från början, eller om forskaren har svårt att släppa sin "baby". Många av bolagen är sprungna ur akademin och drivs av forskaren själv, och då kanske även för länge, istället för att släppa in professionellt management tidigt.
Ett annat problem är, menar hon, är att bolagen ofta utgår från en akademisk idé som är för smal, och att de inte redan från början planerar för hur företaget ska bredda sin verksamhet och ta nästa steg.
– Men jag tror att guldet som Sverige har är just innovationsförmågan att skapa de här bolagen. Många av företagen har fått utländska investeringar, men stannar i Sverige. Och det kapital som kommer in i Sverige återinvesteras här av entreprenörerna.
Fakta: Så många bolag flyttade
740 life science-företag fanns registrerade i Stockholm-Uppsala-Södermanland år 2009.
2019 hade 231 av dem försvunnit.
141 av bolagen hade genomgått likvidation.
58 hade flyttats inom samma koncern.
21 gick det inte att hitta information om.
11 hade gjort en extern flytt.
Av dessa elva var två utländska globala bolag som köptes av ett annat utländskt bolag. I tre av fallen var det utländska bolag som köpte svenska bolag men lät forskningen vara kvar i Sverige. Ytterligare tre av fallen rörde svenska företag som köptes av andra svenska företag. I ett fall var det ett svenskt bolag som köpts av ett utländskt men sedan köpts tillbaka av den svenske ägaren.
Två bolag hade köpts upp av globala företag och hade inte längre någon verksamhet i Sverige.
Källa: Stockholm Science City