23948sdkhjf

Musik bättre än piplarm – kan ljuddesign göra vården säkrare?

Om monotont blippande, pipande och surrande från medicinsk utrustning ersattes med mer musikaliska toner – då skulle vården kunna bli både bättre och säkrare. Det hävdar amerikanska och kanadensiska forskare i en ny studie.

Ljudlarm har en viktig funktion i vården,  eftersom de når personalen snabbare än tal eller visuella varningar, och samtidigt låter dem behålla ögonen fokuserade på andra uppgifter.

Men utformningen av ljuden är en förbisedd faktor, anser forskare vid McMaster University och Vanderbilt University, enligt en artikel publicerad av Eurekalert.

– Hälsovårdsmiljöer är en hemsk kakofoni av ljud, vi översvämmas av ljudlarm som är högljudda, irriterande, icke-informativa och ofta falska eller omöjliga att åtgärda, säger Joseph Schlesinger, docent i anestesiologi och en av studiens författare.

De åtgärder som vidtagits för att minska bullerföroreningarna på sjukhus har, enligt honom, ofta fokuserat på att minska på larmen snarare än att ändra på ljudens design. Men att göra ljuden mindre störande och stressande är en enklare lösning än att göra om larmhanteringsprocedurer och protokoll för hela branschen, menar forskarna.

I studien jämfördes bland annat de monotona standardpipen från utrustningen med larmtoner som steg och föll gradvis som musiknoter, och hur de bägge varianterna påverkade studiedeltagarnas förmåga att uppfatta tal. 

– Det här är första gången vi har visat att musiklarm fungerar bra för talförståelse samtidigt som det minskar irritationen. Det är oerhört viktigt för framtida ljuddesign i medicinska miljöer, säger Michael Schutz, professor i musikkognition och slagverk och medförfattare till studien.

Även larm i form av trumljud jämfördes med standardpipen, vilket i studien utföll till trumljudens fördel.

– Genom att helt enkelt ändra ljuden kan vi skapa larm som möjliggör bättre personalkommunikation och minskar återhämtningstiderna. Detta kan till och med rädda liv, säger Michael Schutz.

Studien publiceras i ett kommande nummer av British Journal of Anaesthesia.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.054