Genforskning får tio miljoner från Torsten Söderbergs stiftelse
Under tisdagen utsågs Rikard Sandberg, professor i molekylär genetik vid Karolinska Institutet, till mottagare av Torsten Söderberg akademiprofessur i medicin. Priset, som instiftades 1960, ska göra det möjligt för mottagaren att på heltid under fem år ägna sig åt forskning vid en svensk medicinsk fakultet.
– Det är fantastiskt ärorikt och hedrande, bland annat eftersom det är Vetenskapsakademien som utser mottagaren. Akademiprofessuren gör det möjligt för oss att satsa på mer systematiska och gedigna projekt, och vi kan utforska innovativa projekt som tar längre tid, säger Rikard Sandberg i ett pressmeddelande.
Människans arvsmassa består av ungefär 20 000 gener som kodar för olika proteiner. Genom att gener slås på och av kan kodningen ändras. Rickard Sandbergs forskargrupp kommer nu att ta reda på hur detta går till i detalj, och planerar att undersöka ett stort antal celltyper från människa och mus.
Forskargruppen har utvecklat metoder för att studera hur genuttryck ser ut och varierar i en enskild cell, och vad som händer med cellen vid olika genuttryck. Syftet är att förstå hur olika sjukdomstillstånd uppstår och även hur läkemedel kan påverka celler.
– Vi kommer att systematiskt påverka celler med hundratals olika läkemedelssubstanser. Med de här metoderna kan vi se den direkta effekten av substanserna på ett mycket tidigt stadium, hur de verkar och även vilka bieffekter de har, säger Rickard Sandberg.