23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

RiVe Juridiska Byrå förhandlade fram avgångsvederlag

Statistik från RiVe Juridiska Byrå AB visar att byrån förhandlat fram avgångsvederlag till ett värde på över 250 miljoner kronor de första 9 månaderna 2019.

Statistik från RiVe Juridiska Byrå AB visar att byrån förhandlat fram avgångsvederlag till ett värde på över 250 miljoner kronor de första 9 månaderna 2019.

”Vi ser en stor ökning här sedan 2018”, säger förhandlingsstrategen Karl Gustavsson. Vi har träffat honom för att höra hur byrån tänker när den förhandlar fram lösningar om avgångsvederlag.

Stor uppmärksamhet i media
Byrån har bland annat biträtt klienter vid ett flertal ärenden som uppmärksammats i media under året. Det gäller exempelvis det ärende då personal från SJ fick flera miljoner i avgångsvederlag, närmare bestämt 2,5 respektive 3,0 miljoner kronor vardera.

RiVe förhandlade fram en serie paketlösningar för avgångsvederlag i samband med de många skandalerna vid Karolinska sjukhuset.

”Utköp genom avgångsvederlag är ett vanligt sätt att avsluta en ansvällning, detta har sannolikt sin bakgrund i att lagen om anställningsskydd är en väldigt stark lag”, förklarar RiVe Juridiska Byrå förhandlingsstrateg Karl Gustavsson,

Han tillägger: ”Örebro betalade till exempel ut cirka 28 miljoner kronor i avgångsvederlag mellan åren 2013 och 2017. Jag är rätt så säker på att de sifforna sannolikt torde vara 20-25% högre nu än då.”

Det finns även ett par enskilda ärenden där utköpen genom avgångsvederlag varit mycket stora. Exempelvis köptes Swedbanks vd Birgitte Bonnesen ut för närmare 22 miljoner kronor. I ett annat fall köpte Västerås stad ut 75 av sina anställda för ett antal miljoner kronor.

Specialistkompetens inom arbetsrätt och specialistkompetens i förhandling är båda helt avgörande faktorer
Vi frågar RiVe:s förhandlingsstrateg om detta är ett hållbart sätt att hantera anställningsfrågor.

”Ja, kompetensbristen är enorm inom arbetsrätten. Konsekvensen av detta blir att arbetsgivare och även yrkesverksamma HR-partners och jurister sitter fast i sin okunskap. Det finns faktiskt vägar man kan ta både som arbetsgivare och arbetstagare. En förutsättning är givetvis att man vet hur man ska göra och vilken väg man bör gå i respektive ärende. Som svar på din fråga om hållbarhet – ja, jag anser att det är en rutinmässig väg att gå. Vi är specialister på denna typ av förhandlingar och hanterar årligen ett mycket stort antal ärenden, det rör numera närmare 1000 ärenden per år. Det är så vi jobbar och det avser ju då en överväldigande majoritet av ärenden med förhandling om utköp och avgångsvederlag”.

Hur går denna typ av förhandlingar om avgångsvederlag till? Karl Gustavsson förklarar att mycket handlar om den erfarenhet som byrån och dess jurister har med sig när de sätter sig vid förhandlingsbordet:

”Förhandlingar är en vetenskap i sig. Det hela börjar långt innan man sätter sig vid förhandlingsbordet. Vår personal har genomfört specialiserade utbildningar i förhandlingsteknik och arbetsmetodik. Flera av oss har även omfattande internationell erfarenhet och några har även erfarenhet från förhandlingar vid såväl FN som i EU.”

RiVe:s förhandlingsstrateg tillägger att nyckeln till framgång ligger i förmågan att förbereda sig väl inför förhandlingarna:

”Förhandling är ett hantverk och förberedelserna inför själva förhandlingen är det mest avgörande för dess utfall, man bedömer såklart partens intressen och så men ett huvudsakligt fokus läggs på parternas profil, vem förhandlar för motparten? Och nästa fråga är exempelvis vad har den individen för intressen, vart kommer den ifrån, vem är den personen? Osv, det finns jättemycket faktorer som man behöver ha med sig in i en förhandlingssituation, man måste verkligen förstå vem är den egna klienten och vem är motparten, båda professionen och personen.”

Sänd till en kollega

0.031