23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hur sjuksköterskor påverkats av pandemin

Covid-19 pandemin har onekligen haft en stor inverkan på den svenska sjukvården. Under ett tag i Sverige så var det väldigt tufft, där både läkare och sjuksköterskor var tvungna att arbeta till max. Trycket från alla inkommande patienter fick fler att inse att det råder brist på lämplig personal, men för de som jobbar inom sjukvården var detta ett bekant problem.

Som tur har hyrsjuksköterska från bemanningsföretag hjälpt med att avlasta den tungt drabbade sjukvården och sett till att det finns tillräckligt med personal för att tillgodose vårdbehovet. Pandemin har dock fungerat som en tankställare för de i vårdbranschen och för många blev det sista droppen.

Problem redan innan pandemin

Forskning och undersökningar från Karolinska Institutet har påvisat att redan innan pandemin inträffade upplevde mycket personal inom sjukvården tydliga symptom för utbrändhet. Detta kom självklart inte att bli bättre under pandemin, eftersom både belastningen och nivåerna av stress ökade avsevärt. 

Återhämtning är nödvändigt, särskilt i perioder som präglas av stress. Traditionellt är vårdens schema gjort för att kunna hantera tyngre belastning, där det finns tid för både vila och återhämtning. När Covid-19 pandemin slog till började personalen arbeta konstant utan ledighet. 

Att arbeta på detta sätt är inte hållbart. Resultatet av detta har blivit att många sjuksköterskor började säga upp sig. I Stockholm sa närmare 3600 sjuksköterskor upp sig under pandemin, och enligt Vårdförbundets undersökning hösten 2020 övervägde var fjärde sjuksköterska att lämna sitt nuvarande jobb medan sju procent övervägde att lämna branschen helt. 

Bemanningsföretag lockar med flexibilitet

Under pandemin fortsatte den svenska sjukvården se ökade kostnader för användning av hyrarbetskraft och denna utveckling förväntas fortsätta även i framtiden. Många sjuksköterskor som är anställda direkt av kommuner funderar nu på att ta klivet till att bli bemanningssjuksköterska.

De som redan tagit klivet brukar ange mer kontroll över arbetstider och ledighet som de främsta fördelarna. För många blir det också högre lön och bättre arbetsutveckling jämfört med att vara direktanställd. Naturligtvis ska dessa fördelar balanseras med nackdelar som mindre säkerhet gällande arbetstimmar. Att det råder personalbrist inom vården är det dock ingen tvekan om.

Agila och Covid-19

Agila är ett bemanningsbolag som bland annat hyr ut sjuksköterskor till Sverige och Norge. Företaget erbjuder flexibla arbetsförhållanden för de som vill jobba inom sjukvården och vill ses mer som en arbetsgivare än ett bemanningsföretag. 

Agila har skapat en informationssida för coronapandemin, som ger svar på de vanligaste frågor hyrsjuksköterskor kan tänkas ha. Bland annat lovar företaget att stå för resekostnaderna ifall ett uppdrag ställts in på grund av Covid-19.

Sänd till en kollega

0.015