23948sdkhjf

Livsgärning nominerad till uppfinnarpris

- Det är överväldigande, att rädda någons liv, säger docent Tore Curstedt som nominerats till det europeiska uppfinnarpriset för sin livsgärning med att rädda neonatalbarn med lungsjukdomen RDS.

- Det är överväldigande, att rädda någons liv. Det gör att man vill fortsätta. Så beskriver Tore Curstedt känslan när den lilla flickans hudfärg gick från blålila till naturligt skär på bara några minuter efter att ha fått surfaktant från grislunga, det läkemedel som Curstedt med kollega höll på att utveckla.

I friska lungor

finns naturligt förekommande surfaktant som är en smörjande ytskiktsfilm som är nödvändig för att ytspänningen i lungalveolerna ska kunna minskas. Utan surfaktant kollapsar alveolerna vid utandning – något som kan drabba för tidigt födda barn eftersom surfaktant ofta saknas.

Året var 1983 och Tore Curstedt hade under många år arbetat med fosfolipider. Några år tidigare hade han träffat Bengt Robertson (1935-2008) och dom insåg raskt att deras olika kompetenser inom området skulle komplettera varandra.

- Bengt och jag lyckades få fram en fosfolipidfraktion och vi såg att den innehöll små mängder proteiner. Vi visste inte då att detta var nyckel till framgång men vi kunde isolera dessa och se hur sekvensen såg ut.

Surfaktant består till 98 % av fosfolipider och resterande 2% är en speciell sorts icke vattenlösliga proteiner. I början förstod man inte hur viktiga dessa proteiner var.

- 1983 fick vi telefonsamtalet från S:t Göran sjukhus. Neonatalläkaren berättade om flickan som bara hade timmar kvar att leva och undrade om vi hade något surfaktant som vi kunde testa att ge henne. Skriftliga godkännande fanns både från läkaren och föräldrar.

Curstedt och Robertson gjorde en suspension som gavs till flickan som inom bara några minuter återfick sin naturliga kroppsfärg. Inom kort kunde hon även gå från 85 % syrgas till att andas luft.

- Det är överväldigande, att rädda någons liv. Det gör att man vill fortsätta.

Till en början tillverkade forskarduon själva surfaktant i ett labb på KI. Det utvinns ur grislunga och en gris räcker till att behandla två – tre barn.

- Ganska snart kände vi att detta inte var hållbart på ett sjukhuslabb och började leta efter en samarbetspartner. Vi kom i kontakt med det Italienska familjeägda läkemedelsbolaget Chiesi Farmaceutici och kunde med deras stöd senare nå ut med vår produkt på marknaden.

Den första kliniska prövningen inleddes 1985 men fick avbrytas efter halva tiden eftersom resultaten var signifikant mycket bättre än förväntningarna. Alla barn skulle behandlas.

Under många årtionden var RDS, neonatal respiratory distress syndrome, den främsta dödsorsaken bland barn födda minst sex veckor för tidigt. Men tack vare det animaliskt baserade läkemedel utvunnet från grislunga som kunde lanseras 1992, förbättrades chanserna till överlevnad markant bland nyfödda med RDS.

Läkemedlet Curosurf är uppkallat efter de två utvecklarna Curstedt och Robertson och hittills har över 3,5 miljoner barn behandlats världen över. Tack vare forskarduons arbete har överlevnadstalen bland nyfödda med RDS förbättrats avsevärt. Studier som genomförts på spädbarn med RDS har visat att behandling med surfaktanter minskar dödligheten med upp till 30-50 procent.

Redan tidigt såg Curstedt och Robertson begränsningarna i att utvinna läkemedlet från grislunga.

- Det är dyrt och tillgången är begränsad. Först trodde vi att vi inom bara några år skulle finna en syntetisk ersättare men det visade sig vara svårt att få proteinerna stabila. Men nu har vi äntligen hittat en kombination som vi tror mycket på.

Kliniska fas II-studier har inletts i USA och till hösten även i Europa och förhoppningen är att en helt syntetiskt surfaktant, CHF5633, som är både billigare och enklare att tillverka i stor skala, ska vara klar för lansering 2019.

För sina bedrifter nomineras nu Tore Curstedt till europeiska patentverkets European Inventor Award 2016 i kategorin Lifetime Achievement som delas ut för elfte året. Vinnarna i innovations- och uppfinnarpriset tillkänna ges vid en ceremoni i Lissabon den 9 juni.
Läs även:
Sverige i innovationstoppen
Sverige är världens tredje mest innovativa land enligt Bloomberg Innovation Index.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109