Frågetecken om regeringens life science-arbete
År 2018 inrättade den dåvarande regeringen ett life science-kontor med syfte att ”stärka Sveriges position och möta den ökande globala konkurrensen”. Chef för kontoret och regeringens samordnare inom området blev Jenni Nordborg.
Trots att hon lämnade uppdraget vid årsskiftet har ännu ingen utsetts till att efterträda henne och ingen motsvarande tjänst har annonserats ut. Det har väckt frågor om vad regeringen avser hända med life science-kontoret och om det över huvud taget finns några planer på att tillsätta en ny nationell samordnare.
I mitten av mars skrev Peter Nordström och Eva Sjökvist Saers, programchef respektive ordförande för det nationella strategiska innovationsprogrammet Swelife, en debattartikel i Life Science Sweden där de efterfrågade politiskt ledarskap för life science i Sverige. De framhöll särskilt att det behövs ett permanent nationellt life science-kontor med en samordnare.
Jenni var väldigt synlig och hon blev någon som många vände sig till i viktiga frågor Clara Hellner
Life Science Sweden ställde redan i december förra året frågor till socialdepartementet om kontoret och om regeringen planerade att tillsätta en efterträdare till Jenni Nordborg. Departementets presskontakt uppgav då att man skulle återkomma. Sedan dess har Life Science Sweden även sökt näringsdepartementet för en kommentar.
Igår, måndag, presenterade regeringen sin vårbudget och där tas inte frågan om vad som ska hända med life science-kontoret upp. Ordet life science nämns inte alls i budgeten.
Flera personer inom sektorn som Life Science Sweden talar med anser att regeringen nu bör ge ett svar på hur man tänker kring sitt arbete med life science.
Regeringens life science-kontor
I life science-kontoret i Regeringskansliet ingår tjänstemän från tre olika departement: näringslivsdepartementet, utbildningsdepartementet och socialdepartementet. Kontoret öppnade år 2018 och har från starten fram till årsskiftet letts av Jenni Nordborg.
Källa: Regeringskansliet/Life Science Sweden
Clara Hellner, direktör för forskning och innovation i Region Stockholm, framhåller särskilt att arbetet med den svenska life science-strategin bör fortsätta.
– Inom strategin fanns arbetsgrupper för bland annat precisionsmedicin och hälsodata där det har gjorts väldigt mycket gott arbetet som behöver tas om hand. Det vore olyckligt om det inte sker eftersom det är många människor som lagt mycket tid på att formulera sig kring behov och inriktning framåt, säger hon till Life Science Sweden.
Hon är också tydlig med att hon anser att det behövs en efterträdare till Jenni Nordborg.
– Jenni var väldigt synlig och hon blev någon som många vände sig till i viktiga frågor. Det finns flera intressenter i sektorn, som lärosätena, sjukhusen, små och stora företag, myndigheter med mera, och många av frågorna kräver ett nationellt partnerskap och att vi hjälps åt. I det arbetet har en nationell life science-samordnare stor betydelse.
Frida Lundmark, sakkunnig Lif – de forskande läkemedelsföretagen, anser att det är bekymmersamt om regeringen inte fortsätter satsningarna som har gjorts inom ramen för life science-kontoret.
– Life science är en bransch som är unik i att den skär genom såväl utbildnings-, närings- som socialdepartementet. För att få full kraft i det arbete som sker både i företagen, sjukvården och akademin behöver man säkerställa att man har en samordning. Vi ser att life science-kontoret har varit mycket värdefullt i att etablera det och det är viktigt att behålla den samordningen, säger hon till Life Science Sweden.
Hon framhåller att den internationella konkurrensen inom medicinsk forskning hårdnar.
– Det är därför viktigt med ett förstärkt life science-kontor som återigen leds av en samordnare. Förutom själva kontoret behöver regeringen tillsammans med aktörerna i sektorn ta fram en konkret handlingsplan kopplad till life science-strategin.