Antalet kliniska prövningar – ”Relativt oförändrat”
‒ Det finns en utbredd oro över att antalet kliniska läkemedelsprövningar är på nedgång. Det är glädjande att vår sammanställning visar att detta inte stämmer, utan att antalet och fördelningen av läkemedelsprövningar initierade av akademi respektive näringsliv har hållit sig relativt oförändrat över en tioårsperiod, säger Jonas Oldgren, huvudsekreterare för klinisk forskning på Vetenskapsrådet, i ett pressmeddelande.
Statistiken har Vetenskapsrådet sammanställt från Läkemedelsverket och Etikprövningsmyndigheten, där det finns information om vilken forskning som planeras. Sammanställningen visar att antalet kliniska läkemedelsprövningar har varit stabil mellan perioden 2013–2022, drygt 2000 kliniska studier genomförs per år.
Men att nivåerna endast är stabila menar Jonas Oldgren, inte räcker. Han hoppas att flera patienter i framtiden ska få möjlighet att delta i kliniska prövningar på både läkemedel och medicintekniska produkter.
‒ Här kan regeringens kommande satsning på life science underlätta, och vinnarna blir förstås de framtida patienterna som får bästa möjliga vård.
Det finns både nationella och internationella källor som för statistik om kliniska studier i Sverige. Men lite information finns att hitta om när studierna påbörjas och avslutas.
Från och med nästa år ska Etikprövningsmyndigheten börja rapportera statistik över kliniska studier. Jonas Oldgren hoppas att detta kan leda till mer regelbunden och samlad statistik inom området.