23948sdkhjf

KI-professorn Jan Albert ska utreda svensk pandemiberedskap

Regeringen utser Jan Albert, överläkare och professor i mikrobiologi och smittskydd vid Karolinska institutet, till att utreda en förbättrad beredskap inför framtida pandemier. Bland annat ska han titta på hur lagstiftningen ska ändras för att tillåta extraordinära åtgärder när sådana behövs.

Vid en pressträff på tisdagsförmiddagen sa Jan Albert att han var både överraskad och smickrad över att erbjudas uppdraget.

– Efter noggrant övervägande accepterade jag uppdraget, för jag tycker att det är både spännande, utmanande och viktigt, sa han.

– Jag har sett under pandemin att de här frågorna behöver styras upp och genomlysas.

Utredningsuppdraget presenterades vid presskonferensen av socialminister Jakob Forssmed (KD).

– Även om det omedelbara hotet från covid-19 har minskat, såvitt vi kan bedöma det, så behöver Sverige en god beredskap för att hantera situationer med omfattande smittspridning, sa han.

Enligt Jakob Forssmed stod det tidigt under pandemin klart att det saknades rättsliga förutsättningar för att vidta vissa typer av extraordinära åtgärder för att motverka spridningen av smittan. 

Den särskilda utredaren ska exempelvis titta på frågor som handlar om den enskildes skyldighet att förbygga smittspridning,  bestämmelser om provtagning och smittspårning samt hälsokontroller vid inresa i landet. Han ska även föreslå nya bestämmelser för att motverka trängsel.

Jan Albert ska också undersöka om en så kallad handlingsprincip ska införas.  Denna skulle innebära att det i en hotande situation med osäker eller ofullständig kunskap är bättre att agera än att vänta på bättre beslutsunderlag.

Utredaren ska också lämna underlag för en nationell strategi för hantering av pandemier.

Vid sidan av den nu aktuella utredningen har Statskontoret fått i uppdrag att se över Folkhälsomyndighetens utformning, och analysera konsekvenserna av att smittskyddsfrågor för tio år sedan flyttades från Socialstyrelsen till FHM.

Vid presskonferensen meddelade Jakob Forssmed också att regeringen anslår 300 miljoner kronor till kommunerna för att genomföra fortsatt vaccination mot covid-19 med det uppdaterade vaccin som väntas börja levereras under den tidiga hösten. 

Regeringen avsätter också 792 miljoner kronor i budgeten för 2024 för inköp av vaccin, framförallt för att fylla behovet av påfyllnadsdoser för riskgrupper.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093