EMA: Ingen koppling mellan självmordstankar och GLP-1-analoger
Myndigheten har sedan juli i fjol utrett frågan sedan Islands hälsovårdsmyndigheter rapporterat om tre fall där patienter övervägt självmord eller självskadebeteende i samband med medicinering.
GLP-1-analoger används för att behandla typ 2-diabetes eller fetma, och har fått ett enormt uppsving på sistone, bland annat efter Novo Nordisks succé med läkemedlen Ozempic och Wegovy.
Utredningen har bland annat granskat rapporter om biverkningar och data från två kliniska studier som nyligen blivit tillgängliga. Beskedet från EMA:s säkerhetskommitté PRAC är att man inte funnit något orsakssamband mellan läkemedlen och det självdestruktiva beteendet.
De aktuella GLP-1-analogerna är semaglutid, dulaglutid, liraglutid, lixisenatid och exenatid, som ingår i läkemedlen Ozempic, Rybelsus, Wegovy, Victoza, Saxenda, Xultophy, Byetta, Bydureon, Lyxumia, Suliqua och Trulicity.
Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har utrett liknande uppgifter men kom i januari, i ett preliminärt utlåtande, fram till att man inte kunnat hitta några sådana kopplingar. Då framhölls dock att slutsatsen byggde på ett begränsat underlag.