23948sdkhjf

Nytt uppdrag till Läkemedelsverket om adhd-läkemedel

Läkemedelsverket ska inom ramen för ett nytt regeringsuppdrag bland annat uppdatera behandlingsrekommendationer och se över förskrivningsrätten av adhd-läkemedel.

– Den ökning av diagnosticering och uttag av adhd-läkemedel som har skett och ser ut att fortsätta visar på behovet av ökad kunskap inom adhd-området. Sedan den förra behandlingsrekommendationen kom 2016 har det tillkommit nya läkemedel, ny forskning och utvidgade indikatorer. Det är dags att göra en ny översyn, så att fler får rätt hjälp i rätt tid, säger socialminister Jakob Forssmed (KD), i ett pressmeddelande.

10,5 procent pojkar och 6 procent flickor uppskattades ha en adhd-diagnos 2022 enligt Socialstyrelsen. Och antalet väntas öka enligt myndighetens prognos.

I det nya uppdraget som Läkemedelsverket nu får ska myndigheten bland annat utföra kartläggningar för att öka kunskapen om adhd. Behandlingsrekommendationer ska även uppdateras och Läkemedelsverket ska utveckla analyser och prognoser för bättre förståelse om behov inom området och skapa förutsättningar för validering av diagnosen genom att genomföra journalgranskningar. Även konsekvenserna av en utökad förskrivningsrätt ska ses över.

Målsättningen med uppdraget är att främja en jämlik och säker vård, skriver Socialdepartementet i ett pressmeddelande. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109