23948sdkhjf

Rapport: Så kan rest- och bristsituationer av läkemedel förebyggas

Läkemedelsverket presenterar i en ny delrapport ett 30-tal åtgärder för att förbättra tillgången till läkemedel.

Läkemedelsverket fick i fjol i uppdrag av regeringen att kartlägga, analysera och föreslå åtgärder för att förebygga och hantera rest- och bristsituationer på läkemedel. Nu har myndigheten presenterat uppdragets första punkter.

Några av åtgärderna som Läkemedelsverket föreslår är bland annat att göra det möjligt att omfördela läkemedel mellan apotek, begränsa åtkomst av läkemedel genom att exempelvis vid behov göra receptfria läkemedel receptbelagda och nya sekretessbestämmelser för att göra ett aktivt informationsutbyte om läkemedelsbrister möjligt.

Läkemedelsverket har även analyserat de nya bestämmelserna om sanktionsavgifter för sena restanmälningar. Myndigheten kan se en effekt av att företag gör restanmälningar tidigare.

I övrigt pekar Läkemedelsverket i sin rapport på ett behov på en nationell aktör för läkemedelstillgänglighet som i bristsituationer kan ta snabba beslut och vidta nödvändiga åtgärder. Läkemedelsverket menar att myndigheten skulle kunna fungera som en sådan aktör men att formerna för ett sådant typ av arbete behöver utredas.

– För det krävs ett tydliggörande i förordningen om myndighetens uppgifter, utredning om bindande beslut om omfördelning av läkemedel i krissituationer och tillgång till lager och försäljningsdata samt fortsatta medel till ett systemstöd för lägesbilder, säger Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Nu ska Läkemedelsverket fortsatt arbeta vidare med övriga delar i regeringsuppdraget som ska slutredovisas 2026.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.431