Finland börjar vaccinera mot fågelinfluensa
Inga kända fall av smittan hos människa har hittats i landet, men man menar ändå att det är befogat att inleda vaccinationer med tanke på de djurfarmer som finns i landet.
– Förutsättningarna i Finland är väldigt annorlunda genom att vi har pälsfarmer där djuren kan hamna i kontakt med vilda djur, säger överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd, THL, till Reuters.
De som kommer att erbjudas vaccinet är människor som bedöms vara i riskzonen, som vid anställda päls- och hönsfarmer, labbtekniker som hanterar misstänkta fågelinfluensaprover och veterinärer som fungerar som djurkontrollanter där farmerna finns.
Finland har köpt vaccin som räcker för att vaccinera 10 000 personer med två doser vardera som en del av det kontrakt på upp till 40 miljoner doser som EU har tecknat med den australiensiska vaccintillverkaren CSL Seqirus, som Life Science Sweden tidigare rapporterat.
Vaccinet från Seqirus skyddar mot den variant av fågelinfluensa, H5N1, som för närvarande sprids i olika delar av världen, bland vilda och tama fåglar, men också till däggdjur, bland annat i form av ett större utbrott bland mjölkkor i USA. Ett mindre antal människor har smittats, men finns inga exempel på smitta från människa till människa.
I Sverige finns inga planer på att inleda vaccinering av det slag Finland planerar. I ett mejl till Life Science Sweden skriver Folkhälsomyndigheten att man anser att risken för smitta till människa i nuläget är låg, och hänvisar till att samma bedömning görs av såväl den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC som den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC och världshälsoorganisationen WHO.
Däremot meddelade Folkhälsomyndigheten nyligen att man skärpt sin övervakning av fågelinfluensa. Sedan den 1 juni testar man alla patienter som läggs in på sjukhus med influensasymtom för fågelinfluensa.
Sverige deltar inte i EU:s gemensamma vaccinupphandling, men uppges ha andra möjligheter att få tag i vaccin.
"Vid behov av allmän vaccinering mot viruset kan de garantiavtal för tillgång till vaccin som Sverige har ingått aktiveras", skriver myndigheten.