70 miljoner till utbildningsprogram inom life science
Satsningen, som är ett samarbete mellan den nationella forskningsinfrastrukturen Scilifelab, lärosäten samt forskningsinstitut och biotech- och medtechföretag, har som mål att skapa samverkan mellan sektorerna.
Utbildningens fokus kommer var inom fem områden: cell- och molekylärbiologi, precisionsmedicin och diagnostik, evolution och biologisk mångfald, epidemiologi och infektionsbiologi samt läkemedelsutveckling.
– Att Sverige genom Scilifelab nu får medel från EU för ett program för unga lovande forskare inom life science är ett kvitto på att svensk forskning ligger i framkant, säger Madeleine Durbeej-Hjalt, huvudsekreterare för medicin och hälsa på Vetenskapsrådet, i en nyhet på Vetenskapsrådet webbplats.
Utbildningsprogrammet som fått namnet PULSE, Programme for Future Leaders in Life Science, första utlysning öppnar i januari. Programmet kommer att erbjuda utbildning för totalt 48 postdoktorer under 3 år och kommer att ges på nio svenska lärosäten.
Inom ramen för programmet ska postdoktorerna bland annat lära sig att använda avancerade tekniska lösningar och analysera stora dataset typiska för life science.