23948sdkhjf

Bakslag i studie för Astra Zenecas ADC-läkemedel

Astra Zenecas läkemedelskandidat Dato-DXd visade ingen signifikant förbättring av överlevnaden hos lungcancerpatienter i en fas III-studie. 

Höga förväntningar knyts till Dato-DXd (datopotamab deruxtecan), som hör till klassen antikropps-läkemedelskonjugat, (ADC) – en typ av terapi som kombinerar tumörsökande monoklonala antikroppar med de cytotoxiska effekterna av kemoterapi. Läkemedlet har utvecklats av Astra Zeneca i samarbete med japanska Daiichi Kangyo.

Men de studieresultat som presenterades på måndagen gjorde inte marknaden nöjd.

I studien Tropion-Lung01 jämfördes två behandlingar - Dato-DXd och cellgiftet docetaxel – som behandling av patienter vars icke-småcelliga lungcancer hade återkommit efter ett eller två tidigare behandlingsförsök.

”I den totala försökspopulationen gynnade resultaten för total överlevnad numeriskt datopotamab deruxtecan jämfört med docetaxel (12,9 mot 11,8 månader) men nådde inte statistisk signifikans”, skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande.

Daiichi Kangyos aktie backade med över 8 procent på måndagen, medan Astra Zeneca backade med drygt 4 procent i den tidiga handeln på Stockholmsbörsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078