23948sdkhjf

Anders Bengtsson prisas för forskning om SLE

Forskaren och professorn Anders Bengtsson prisas för sin forskning på systemisk lupus erythematosus (SLE). Han får årets stipendium till Nanna Svartz minne som delas ut av Reumatikerförbundet och Pfizer.

– Jag blev verkligen glad att få beskedet om Nanna Svartz-stipendiet, det ger energi att fortsätta med min verksamhet med full kraft. Det känns extra hedersamt eftersom Reumatikerförbundet står bakom det, det ger en extra dimension och borde betyda att jag och mina medarbetare gör något bra för patienter med reumatisk sjukdom, säger Anders Bengtsson, professor vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Han tilldelas totalt 150 000 kronor för sin forskning på SLE. I hans forskning har han bland annat utgått från patientfrågeställningar och undersökt mekanismer bakom och frekvens av hjärtkärlsjukdomar.

”Speciellt anses Anders aktuella forskning kring trombocytfunktioner vid SLE vara världsledande och viktig för att förstå en del av orsakerna till komplikationer vid SLE”, står det i motiveringen till stipendiet.

Stipendiet delades ut igår, onsdag, av Reumatikerförbundet och Pfizer i samband med Reumadagarna i Linköping. Stipendiet delas ut till minne av Nanna Svartz som var Sveriges första kvinnliga professor i medicin och syftar till att öka kännedomen om reumatologiska sjukdomar. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063