23948sdkhjf

Läkemedelsanvändning fokus för nytt forskningssamarbete

Läkemedelsverket och Uppsala universitet ingår nytt samarbete om läkemedelsepidemiologi. Parterna har nu tecknat en avsiktsförklaring.

Socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar läkemedelsanvändning, det är fokuset för det vetenskapliga området läkemedelsepidemiologi. Läkemedelsverket och Institutionen för farmaci vid Uppsala universitet, som sedan tidigare driver flera projekt tillsammans, har nu ingått ett avtal som bland annat ska stärka forskning och utbildning inom området i Sverige, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Att vi nu expanderar vår samverkan med Läkemedelsverket kommer utan tvivel att generera nya intressanta idéer för framtida forskning, säger Björn Wettermark, professor i läkemedelsepidemiologi vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Prioriterade områden för samarbetet kommer bland annat vara hållbar läkemedelsanvändning och patienters följsamhet till läkemedelsbehandling. Läkemedelsverkets kunskap inom folkhälsa, hållbarhet och nya behandlingar ska också stärkas genom samarbetet.

– Vi har redan presenterat ett antal registerstudier om effekter av läkemedel och följsamhet till rekommendationer och läkemedelsbehandlingar. Nu får vi möjlighet att utveckla våra forskningsmetoder, och dela med oss av den kunskap vi har, berättar Rickard Ljung, professor vid Läkemedelsverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063