23948sdkhjf

Irlab beviljas nytt USA-patent – ”Ett viktigt tillskott”

Göteborgsbaserade Irlab Therapeutics har beviljats ytterligare ett patent i USA för sin läkemedelskandidat pirepemat. Läkemedelskandidaten är tänkt att förbättra balansen hos personer med Parkinsons sjukdom.

Det nya patentet gäller ett salt av läkemedelskandidaten pirepemat och täcker den aktiva farmaceutiska ingrediensen som används vid den nu pågående kliniska utvecklingen av kandidaten.

– Patentet som beviljades idag är ett viktigt tillskott till Irlabs redan starka patentportfölj för pirepemat. Patentportföljen möjliggör en potentiell marknadsexklusivitet som sträcker sig fram till början av 2040-talet i de flesta viktiga geografiska områden. Beviljandet av det nya patentet innebär en betydande ökning av det kommersiella värdet av pirepemat-programmet, säger Kristina Torfgård, vd för Irlab, i ett pressmeddelande.

I USA har bolaget tidigare beviljats ett substanspatent och nyligen ett som avser processen för framställningen av läkemedelskandidaten, enligt bolaget.

Irlab, som har sitt ursprung i Nobelpristagaren Arvid Carlssons forskargrupp, utvecklar behandlingar för olika stadier av Parkinsons sjukdom. Pirepemat är tänkt att stärka nervcellssignaleringen i hjärnbarken och förbättra balansen hos personer som lever med sjukdomen. Läkemedelskandidaten utvärderas för närvarande i en fas IIb-studie.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064