23948sdkhjf

Behandling mot ulcerös kolit får EU-godkännande

Abbvies behandling Skyrizi har fått tummen upp för ytterligare en indikation i EU. Behandlingen godkänns nu för behandling av ulcerös kolit.

Ulcerös Kolit är en inflammatorisk tarmsjukdom som yttrar sig i tarmslemhinnan i änd- och tjocktarmen. Sjukdomen bryter ofta ut från sena tonåren upp till 30 års ålder. Vanliga symtom är bland annat diarré, buksmärtor och tarminkontinens.

Abbvies Skyrizi godkänns av EU-kommissionen för behandling av vuxna med måttlig till svår ulcerös kolit. Beslutet baseras på bolagets fas III-studier Inspire och Command vars resultat nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften The Journal of the American Medical Association (JAMA).

– Att Skyrizi nu läggs till den växande arsenalen av läkemedel för måttlig till svår ulcerös kolit ger hopp om sjukdomskontroll och förbättrad livskvalitet för denna utsatta patientgrupp, säger Jonas Halfvarson, professor vid Örebros universitet och överläkare vid Medicinska kliniken vid universitetssjukhuset i Örebro, i ett pressmeddelande.

Behandlingen är sedan tidigare bland annat godkänd i EU för behandling av Chrons sjukdom och plackpsoriasis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.046