23948sdkhjf

Nytt läkemedel mot schizofreni godkänt i USA

För första gången på flera decennier har en ny typ av läkemedel mot schizofreni godkänts av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Det är Cobenfy (xanomelin och trospiumklorid), utvecklat av Bristol Myers Squibb, som godkänts som behandling av vuxna schizofrenipatienter. Det är det första antipsykotiska läkemedlet som riktar sig mot kolinerga receptorer till skillnad från dopaminreceptorer, som länge har varit standardbehandlingen. 

Läkemedlet effekt har utvärderats i två kliniska studier, där behandlingen visade sig ge en signifikant minskning av symtomen hos schizofrenipatienter, jämfört med placebo.

Behandlingen består av tabletter som ska intas två gånger om dagen.

– Det här läkemedlet innebär det första nya angreppssättet för att behandla schizofreni på decennier. Godkännandet erbjuder ett nytt alternativ till de antipsykotiska läkemedel som personer med schizofreni tidigare har ordinerats, säger Tiffany Farchione, chef för psykiatrienheten på FDA:s Center for Drug Evaluation and Research, i ett uttalande.

Läkemedel som riktat sig mot dopaminreceptorer, som är standardbehandlingen idag, är behäftade med biverkningar som skakningar, ofrivilliga rörelser och sömnighet. Till de vanligaste bieffekterna av Cobenfy hör illamående, matsmältningsproblem, hjärtklappning och yrsel.

För Bristol Myers Squibb är godkännandet en stor framgång, och aktien steg med fyra procent efter beskedet. Bolaget förvärvade Cobenfy i samband med att man i december i fjol köpte Karuna Therapeutics för 14 miljarder dollar.

Analytiker bedömer att läkemedlet vid 2030 kommer att nå en försäljning på 2,5 miljarder dollar per år, skriver Reuters.

Bristol Myers räknar med att läkemedlet ska bli tillgängligt för patienter i USA i slutet av oktober.

Schizofreni är en allvarlig psykiatrisk sjukdom som kan ge återkommande psykoser och ofta leder till hörselhallucinationer och vanföreställningar. I Sverige lever cirka 35 000 personer med sjukdomen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078