23948sdkhjf

Viruslarm avblåst i Tyskland – men utbrottet fortsätter i Rwanda

Farhågorna om misstänkt blödarsjuka från marburgvirus i Hamburg visade sig vara falskt alarm. Samtidigt fortsätter utbrottet av den dödliga infektionen i centralafrikanska Rwanda. 

De två tyskar, en läkarstudent och hans flickvän, som befarades ha smittats av det dödliga viruset vid ett besök i Rwanda, har nu testats och proverna visade sig vara negativa.

En av dem insjuknande på onsdagen med influensaliknande symtom under en tågresa mellan Frankfurt och Hamburg, samma dag som de hade återvänt från Rwanda. När de nådde Hamburgs centralstation möttes de av räddningstjänst och vårdpersonal i full skyddsutrustning, samtidigt som delar av stationen evakuerades.

De två som befarades vara smittade fördes till en infektionsklinik för testning, och farhågor fanns även för övriga 200 passagerare på tåget. Bägge har nu testats negativt, men de kommer att bli kvar på sjukhus en tid för observation.

Marburgviruset tillhör virusfamiljen filovirus som orsakar blödarfeber, liknande den som orsakas av ebolaviruset. Symtomen är till en början influensaliknande och illamående, buksmärtor och diarré kan förekomma. I slutet av sjukdomsförloppet kan blödningar uppstå på huden och i inre organ. Hos dem som insjuknar är dödligheten upp till 88 procent, enligt världshälsoorganisationen WHO.

I Rwanda gick larm om ett utbrott den 27:e september och två dagar bekräftades 26 fall, varav 8 dödsfall.

WHO bedömer risken för ett utbrott globalt som låg, i Afrikaregionen som hög och i Rwanda som mycket hög. Svenska Folkhälsomyndigheten skriver på sin webbsajt att den följer utvecklingen och kontinuerligt tar del av riskbedömningar som görs av WHO och den europiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Artikeln har uppdaterats sedan provsvaren visat sig negativa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062