23948sdkhjf

Lars-Olof Wahlund prisas för alzheimerforskning – ”En av pionjärerna”

Professor Lars-Olof Wahlund vid Karolinska institutet belönas med Bengt Winblads pris för framstående insatser inom alzheimerforskningen.

Priset, som delas ut av Svenska Läkaresällskapet (SLS), går till Lars-Olof Wahlund för hans arbete med att utveckla avbildningstekniker som används för att studera hjärnan.

”Framför allt är Lars-Olof Wahlund en av pionjärerna inom magnetkameraavbildning av den levande hjärnan, och han var tidig med att utveckla bildbehandlingsprogram som möjliggör effektiv användning av tekniken. Hans forskning har lett till en ökad förståelse av hur olika neurodegenerativa sjukdomar – framför allt Alzheimers sjukdom – utvecklas”, skriver SLS i sin motivering.

– Lars-Olof Wahlund har varit ledande inom fältet både nationellt och internationellt och har medverkat till att ta fram nationella riktlinjer för vård och omsorg vid Alzheimers sjukdom och annan demens. Han är även en mycket framgångsrik pedagog och har förmedlat sin kunskap till en ny generation av specialistläkare, säger Ola Winqvist, ordförande i SLS delegation för medicinsk forskning, i ett pressmeddelande.

Lars-Olof Wahlund är idag professor i geriatrik vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle på KI. Han har en bakgrund inom psykiatrin och det var hans intresse för hjärnan och hjärnavbildning som ledde till att han började med forskning om demenssjukdomar.

– Det känns särskilt hedrande att mina tidiga samarbeten med radiologer, sjukhusfysiker och senare också med civilingenjörer framför allt från KTH, på detta sätt uppskattas, säger han.

Prissumman är 200 000 kronor. Bengt Winblads stiftelse instiftades 2017 av professor Bengt Winblad för att främja neurovetenskaplig forskning inom geriatrik med huvudsaklig inriktning mot demenssjukdomar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.378