23948sdkhjf

Marburg klassas som samhällsfarlig sjukdom

Regeringen höjer beredskapen för ett utbrott av marburg. Det meddelade socialminister Jakob Forssmed (KD) vid en presskonferens.

I Rwanda pågår ett utbrott av den fruktade virussjukdomen marburg sedan den 27 september och under onsdagen misstänktes sjukdomen ha kommit till Hamburg i Tyskland. De misstänkta tyska fallen kunde avfärdas vid lunchtid i dag, torsdag, se tidigare artikel i Life Science Sweden.

Nu meddelar regeringen att man planerar för att fatta beslut om att klassificera marburg som en samhällsfarlig sjukdom imorgon bitti vid ett extra regeringssammanträde.

– Den här sjukdomen är allvarlig och även om vi inte ser att det finns risk för Sverige i nuläget har regeringen omgående initierat ett arbete med att se över klassificeringen av sjukdomen baserat på en hemställan från Folkhälsomyndigheten som inkommit i dag, sa Jakob Forssmed under pressträffen.

Marburgvirus tillhör, i likhet med ebola, virusfamiljen filovirus och precis som ebola kan marburg orsaka blödarfeber. Sedan utbrottet den 27 september i Rwanda har 11 människor där avlidit i sjukdomen.  WHO bedömer risken för ett globalt utbrott av sjukdomen som låg, men att det däremot är hög risk att smittan sprider sig till fler delar av Afrika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062