23948sdkhjf

Vanligt läkemedel mot håravfall utreds för självmordskoppling

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har inlett en granskning av två läkemedelssubstanser som används mot håravfall och mot prostataförstoring på grund av en misstänkt koppling till självmordstankar.

Översynen genomförs av myndighetens säkerhetskommitté PRAC och rör läkemedel som innehåller substanserna finasterid och dutasterid. De tillhör en läkemedelsgrupp kallad 5-alfa-reduktashämmare, som verkar genom att minska nivåerna av hormonet dihydrotestosteron i kroppen.

”Under granskningen kommer PRAC att utvärdera all tillgänglig data som kopplar finasterid och dutasterid till självmordstankar och självmordsbeteenden. Den kommer också att utvärdera effekten av självmordstankar och självmordsbeteenden på nytta-riskbalansen för dessa läkemedel, med hänsyn till de tillstånd de används för att behandla”, skriver EMA på sin webbsajt.

Finasterid, i tablettform eller som lösning för applicering på huden, är ett av de mest använda läkemedlen för att behandla de tidiga stadierna av androgen alopeci, håravfall på grund av manliga hormoner. Tabletter med finasterid och kapslar med dutasterid används för att behandla män med godartad prostatahyperplasi, ett tillstånd där prostatan är förstorad och kan orsaka problem med urinflödet.

Det finns sedan tidigare en känd risk för psykiatriska biverkningar, inklusive depression, när de bägge läkemedlen tas via munnen. För två av de läkemedel som innehåller finasterid, Propecia och Proscar, har självmordstankar nyligen lagts till som en möjlig biverkning av okänd frekvens i produktinformationen.

Säkerhetsgranskningen sker efter en begäran från den franska läkemedelsmyndigheten, som menar att det även om det inte finns någon bevisad koppling mellan preparaten och självmordstankar så tyder nya säkerhetsbedömningar på att det är ”åtminstone en rimlig möjlighet”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063