23948sdkhjf

Eli Lilly: Fetmaläkemedlet Mounjaro finns nu på svenska apotek

Eli Lillys internationella storsäljare inom diabetes- och fetmabehandling, Mounjaro, finns nu på svenska apotek, meddelar det amerikanska bolaget.

Beskedet innebär att Eli Lilly på allvar tar upp kampen med danska Novo Nordisk om den starkt växande svenska marknaden för viktreducerande läkemedel.

I somras rapporterades att små kvantiteter av Mounjaro (tirzepatid) levererats till Sverige, men dessa tog snabbt slut. Nu skriver bolaget i ett pressmeddelande att produkten finns tillgänglig på apotek, till en början i doserna 2,5 mg och 5 mg, och även i högre doser med förväntad start i början av 2025.

Behandlingen tas subkutant en gång i veckan och levereras i en förfylld flerdospenna, Kwikpen.

Tirzepatid verkar genom att aktivera receptorer för hormonerna GIP och GLP-1. Den sistnämnda är även måltavla för Novo Nordisks omtalade diabetes- och fetmapreparat Ozempic/Wegovy (semaglutid). Både GIP- och GLP-1-receptorerna är viktiga för aptitregleringen, och behandlingarna har visat sig hjälpa patienten att att äta mindre mat och gå ner i vikt.

– Mot bakgrund av att dagens behandlingsalternativ för personer som lever med obesitas är begränsade, är vi på Lilly glada över att nu kunna erbjuda Mounjaro för att stödja dessa personer, säger Daniel Lucas, Managing Director Eli Lilly and Company, Norden, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063