23948sdkhjf

Nya life science-klustret – ”Vi är väldigt jämna med Medicon Valley”

Målet för Stockholm och Uppsalas gemensamma life science-kluster är att tillhöra toppen i Europa. Enligt Pontus Holm, life science-koordinator för Region Stockholm, finns en stark uppslutning bakom beslutet att profilera de två städerna gemensamt. Han berättar att ett 50-tal aktörer i vintras fick frågan om de ville se ett gemensamt kluster och att ”svaret blev ett rungande ja”.

Som Life Science Sweden berättade förra veckan lanserar nu Stockholm och Uppsala sig som ett gemensamt life science-kluster, Stockholm-Uppsala Life Science Cluster. Life Science Sweden ringde upp Pontus Holm på Region Stockholm, som deltagit i arbetet med det nya klustret.

Stockholm och Uppsala har länge samarbetat inom medicinsk forskning. Vad innebär det att de två regionerna nu bildar ett kluster?

– Självklart har vi jobbat ihop som ett kluster på många sätt tidigare, där många pendlar mellan de två stadsregionerna. Det som är nytt är att vi börjar profilera det här området som ett life science-kluster.

Vad är bakgrunden till det?

– Jag började min tjänst på regionen för ett år sedan och redan då hade en intervjuserie genomförts där de svarande alla ville se ett gemensamt kluster. Vi ordnade två workshop-serier i vintras där vi frågade ett 50-tal nyckelaktörer om man ville ha det här klustret och svaret blev ett rungande ja.

Vi har kanske lite av det här Stockholmskomplexet att vi inte säger att vi är stora och bra för att vi i Sverige är vana att få negativa reaktioner när vi gör det. Men nu måste vi bli bättre på att berätta om vad vi gör

– Förenklat kom de fram till att det de vill se både är det inåtvända perspektivet, att bli bättre på att samarbeta och nyttja de resurser vi har, och det utåtriktade. När man är ute i stora världen är det bara varannan person som känner till att vi är starka inom life science i Stockholm och Uppsala. Vi profilerar oss för dåligt. Vi har kanske lite av det här Stockholmskomplexet att vi inte säger att vi är stora och bra för att vi i Sverige är vana att få negativa reaktioner när vi gör det. Men nu måste vi bli bättre på att berätta om vad vi gör.

Vad är målet?

– Ja, hur ser framgång ut? Ett sätt att mäta framgång är att se på de mer seriösa rankningar av life science-kluster som görs av olika aktörer och försöka klättra högre i dem. Men framför allt är det nu en uppgift för oss som vill driva det här initiativet att tillsammans definiera nyckeltal och annat för att mäta klustrets utveckling. Variabler som ofta används är antal life science-företag, antal anställda i de företagen, investeringar och säljsiffror, antal publicerade vetenskapliga artiklar, impact-nivåerna på de artiklarna och så vidare. Sen finns det mer kvalitativa indikatorer man kan titta på, som hur nöjda man är i olika delar av sektorn.

– Ett mål för mig är att vi på ett tydligare sätt kan beskriva allt som finns här så att det blir ett starkt alternativ för internationella innovativa företag och framstående forskare att komma hit.

Under Stockholm Uppsala Life Science Conference förra veckan visade Pontus Holm en slide med ett diagram där det framgick att Stockholm-Uppsala nästan, men inte helt, når topp fem på en rankning av life science-kluster i Europa. London, Paris, Oxford, Cambridge och svensk-danska Medicon Valley är före. Pontus Holm konstaterade att Stockholm-Uppsala ligger ”irriterande nära” den absoluta toppen.

Vilket av de idag topp-rankade klustren ska ni försöka peta ner från femteplatsen?

– Närmast över oss i just den rankingen (2024 EMEA Life Sciences Industry & Real Estate Perspective, reds anm) är Medicon Valley. De bedöms bättre än oss på infrastruktur och real estate och vi rankas högre inom humankapital. Vi är fantastiskt starka inom talang och humankapital. Det borde vi kunna kapitalisera bättre på.

Fakta

I Stockholm och Uppsala finns flera universitet och högskolor som bedriver forskning anknuten till life science, bland annat Karolinska institutet, Uppsala universitet och KTH. Karolinska universitetssjukhuset, Akademiska sjukhuset samt flera hundra små och stora företag inom biotech, pharma och medtech är andra viktiga delar av ekosystemet för life science i Stockholm och Uppsala.

Källa: Life Science Sweden

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063