23948sdkhjf

Abera får Vinnova-stöd för utveckling av nasalt pneumokockvaccin

Det svenska bioteknikföretaget Abera Bioscience får 1 miljon i stöd av Vinnova. Beloppet är avsedd för utvecklingen av bolagets nasala vaccin mot pneumokocker.

– Vi är mycket glada över stödet från Vinnova som kommer att ta oss ett viktigt steg närmare klinisk fas 1. Som tidigare kommunicerats har vi som målsättning att finansiera utvecklingen av den här kandidaten på ett, för aktieägarna, fördelaktigt sätt och att inte starta aktiviteter utan säkerställd finansiering. Detta bidrag tar oss ett steg framåt och minskar finanseringsbehovet i motsvarande grad för kommande utveckling, säger Maria Alriksson, vd för Abera Bioscience, i ett pressmeddelande.

Stödet syftar till att driva på utvecklingen och göra vaccinkandidaten redo för klinisk fas, enligt bolaget. Bland annat ska stödet användas för att hjälpa till att säkerställa en verifierad GMP-anpassad produktionsprocess. Majoriteten av beloppet kommer att användas på aktiviteter vid NorthX Biologics och deras innovationshubb, skriver Abera.

Abera utvecklar vaccinkandidaten, Ab-01.12, som skydd mot pneumokocker. Pneumokocker är en bakterie som kan orsaka exempelvis sepsis, lunginflammation och hjärnhinneinflammation. Vaccinet som bolaget utvecklar ska ges som en nässprej och ska skapa ett skydd i näsans slemhinna där bakterien försöker ta sig in i kroppen.

Stödet från Vinnova, på 1 miljon, är maxbeloppet inom utlysningen ”Nyttja infrastruktur för att utveckla precisionsmedicin”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.048