23948sdkhjf

Merck & Co köper cancerforskningsbolag i miljardaffär

Amerikanska Merck & Co – i Europa kallat MSD – breddar sin portfölj inom cancerterapier genom att förvärva Connecticut-baserade Modifi Bioscience i en affär på upp till 1,3 miljarder dollar, motsvarande nästan 14 miljarder kronor.

Modifi är ett forskningsbolag i preklinisk fas, som utvecklar cancerbehandlingar mot svårbehandlade tumörer, som bland annat glioblastom.

Företaget, som bildades 2021 som en spinout från Yale University, har utvecklat en ny klass av små molekyler som riktar sig mot cancerceller som saknar uttryck av DNA-reparationsenzymet MGMT (O6-metylguanin-DNA-metyltransferas).

– DNA-reparationsdefekter är ett vanligt kännetecken för tumörceller och en viktig orsak till resistens mot cancerterapi, säger David Weinstock, Vice President, Discovery Oncology på Merck & Co, i ett pressmeddelande.

Enligt uppgörelsen tar MSD genom ett dotterbolag över alla aktier i Modifi via en förskottsbetalning på 30 miljoner dollar, men med möjlighet till ytterligare potentiella milstolpsbetalningar på totalt upp till 1,3 miljarder dollar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047