23948sdkhjf

Varningar om Millennium ignorerades

”Som att hälla flytande cement i organisationen.” Så beskriver IT-professorn Johan Magnusson det hårt kritiserade journalsystemet Millennium. Efter flera turer har nu regionen backat, men varningarna var många långt innan införandet.

Efter omfattande kritik och anmälningar till bland annat Läkemedelsverket och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, beslutade Västra Götalandsregionen under fredagen att pausa införandet av journalsystemet Millennium.

Men problemen med Millennium var långt ifrån okända före införandet.

För drygt tio år sedan inledde Sveriges tre storstadsregioner ett samarbete kring en gemensam upphandling av vårdinformationssystem. Region Stockholm hoppade snabbt av, men Region Skåne och Västra Götalandsregionen blev kvar och valet landade till slut på Millennium.

En av dem som tidigt avrådde från valet av Millennium var Johan Magnusson, professor i informationssystem vid Göteborgs universitet.

– När de väl fattade beslutet att gå mot den här typen av lösning, i stället för vad vi inom forskningen såg som den rätta vägen, då klev jag av, säger han till Life Science Sweden.

Johan Magnusson var involverad i de inledande diskussioner med regionen 2017, men valde att hoppa av när ledningen beslutade sig för ett enskild system, istället för en modern lösning.

– Det är ett skräpsystem, men det är det enda som finns, säger han och utvecklar:

– En modern lösning hade haft mycket mindre omfattning och hade kunnat lyftas in mer varsamt i systemet. Den hade också kunnat utgöra en bas för att fortsätta utveckla verksamheten till en låg kostnad.

Millennium däremot är inte anpassat för den komplexa verksamheten. Projektet var dömt att misslyckas, menar Johan Magnusson.

– Det som sker nu är en direkt konsekvens av det system som man har valt. Det är inte utvecklat efter användarna, utan i ett laboratorium. Det var en felaktig teknikstrategi att välja en teknik som är byggd på 1990-talsstandard, i stället för en modern lösning.

Dataplattformen, som produceras av amerikanska Cerner som numera ägs av Oracle Health, har kantats av stora problem även i USA.

Risker för patientsäkerheten har varit överhängande och det har rapporterats flitigt i utländska medier om problem med systemet långt innan införandet i Sverige. Från USA kom rapporter om tre dödsfall kopplade till brister i Millennium och ett hundratal patienter som skadats. Och i England rapporterade BBC i maj i år om ett dödsfall som kopplades till journalsystemet.

Resan har varit långt ifrån lätt även i Sverige. Så sent som 2022 anklagade Västra Götalandsregionen Cerner för avtalsbrott på grund av förseningarna med att införa systemet.

– Det var hårt kritiserat redan då. Där hade regionen en ny chans att faktiskt kliva av, fortsätter Johan Magnusson.

Kanske var det prestige som låg bakom beslutet att inte backa ur, spekulerar han. Klart är i vilket fall att vårdpersonal tidigt började oroa sig för att systemet skulle medföra problem med patientsäkerheten och arbetsmiljön, skrev Läkartidningen ifjol.

De visade sig få fog för sin oro. I flera medier rapporterades om djup frustration från vårdpersonal efter införandet av Millennium.

Gråt och uppror från medarbetare är ingenting som förvånar Johan Magnusson. Det var något han förutsåg från början. Så småningom kommer det ske en normaliseringseffekt, men det är först på lång sikt de verkliga problemen med Millennium kommer att uppdagas, menar han.

– På lång sikt innebär det här systemet att hälla flytande cement i organisationen. Det riskerar att öka kostnaderna för framtida verksamhetsutveckling. Det är den farliga delen med detta, vid sidan av att man tappat medarbetarnas förtroende och stört verksamheten väldigt mycket, säger Johan Magnusson.

Men att Västra Götalandsregionen skulle ha känt till problemen med Millennium innan införandet tillbakavisas av regionen själv.

”Det var inte ett färdigt system som köptes in utan det har utvecklats och anpassats i samarbete med Västra Götalandsregionen. De brister som visade sig efter att systemet körts igång var inte kända sedan tidigare”, hävdar regionens presstjänst i ett mejl till Life Science Sweden.

– Det är stora och svåra frågor som vi hanterar. Vi behöver analysera läget och lära oss av det som hänt ur olika perspektiv för att ta kunna ta kloka beslut. Det arbetet har redan startat. Samtidigt är det angeläget att så snart som möjligt slå fast vägen framåt, säger hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör Karin Looström Muth, som fått uppdraget att samordna det fortsatta arbetet med Millennium, i en skriftlig kommentar till Life Science Sweden.

Medan kunderna nu flyr den amerikanska marknaden har lösningen varit att sikta utomlands. Oracle Health har istället tecknat en rad utländska kontrakt, rapporterar Business Insider.

Om drygt tre månader kommer samma system att införas i Region Skåne.

Fotnot: Artikeln har uppdaterats med kommentar från Västra Götalandsregionen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062