Smartcella och KI-professor i avtal om cellterapi mot Parkinsons
![](https://image.nordjyske.dk/users/nordjyske/images/122073340.jpg?t%5Bstrip%5D=true&t%5Bcrop%5D%5Bwidth%5D=2226&t%5Bcrop%5D%5Bheight%5D=1437&t%5Bcrop%5D%5Bx%5D=0&t%5Bcrop%5D%5By%5D=0&t%5Bresize%5D%5Bwidth%5D=660&t%5Bresize%5D%5Bheight%5D=426&accessToken=4192eaf971664d5e904bdf4712b5942623b2626abb40f22912d70ece148b250e)
Professor Johan Ericson, verksam vid institutionen för cell- och molekylärbiologi på Karolinska institutet, har utvecklat en ny stamcellsbaserad teknologi för behandling av Parkinsons sjukdom. Genom avtalet får Smartcella rätt att vidareutveckla forskningen med sikte på klinisk tillämpning och kommersialisering.
Parkinsons sjukdom orsakas av en selektiv nedbrytning och förlust av nervceller som producerar dopamin – en signalsubstans som är avgörande för rörelseförmåga och koordination.
Stamcellsbaserade behandlingar ses som lovande kandidater för att bromsa eller vända sjukdomens effekter. Cellterapier har potential att återställa funktion genom att ersätta förlorade dopaminproducerande nervceller med nya, framodlade från pluripotenta stamceller.
Kliniska studier inom området pågår på flera håll i världen, men dagens metoder har utmaningar. Vid transplantationer är andelen terapeutiska nervceller ofta låg, en stor del av utbytet utgörs av oönskade och potentiellt skadliga celltyper.
Det Johan Ericson, tillsammans med kollegan Zjanna Alekseenko, har utvecklat är en ny stamcellsbaserad metod som markant ökar andelen funktionella dopaminproducerande nervceller efter transplantation, samtidigt som förekomsten av oönskade celltyper kraftigt minskar.
– Johans forskning kring dopaminproducerande nervceller visar en tydlig förbättring jämfört med befintliga metoder. Genom att kombinera Johans tillvägagångssätt, som visar bättre resultat och effektivitet, med vår GMP-certifierade tillverkning och processutveckling kommer vi att ha ett försprång i att överbrygga gapet mellan labb och klinik, säger Smartcellas vd Niklas Prager i ett pressmeddelande.
Han menar att möjligheten att leverera säkra terapier till personer med Parkinsons nu känns allt mer inom räckhåll.
– De prekliniska resultaten vi har fått hittills är mycket lovande, och vi är övertygade om att vår metod har stor potential att kunna utvecklas till en konkurrenskraftig och terapeutiskt högeffektiv cellprodukt för behandling av Parkinsons i framtiden, kommenterar Johan Ericson.