Nya rön kring Alzheimers
Alzheimers sjukdom orsakas av en fosterutvecklingsprocess som får nervceller att dö i den vuxna hjärnan enligt en ny studie.
Den allmänna synen på Alzheimers sjukdom i dag är att den orsakas av ansamlingar av proteinet beta-amyloid, plack, i hjärnan. Beta-amyloiden gör att nervceller i hjärnan bryts ner och dör vilket leder till försämrad minnesfunktion. Vad som får placken att bildas är ännu okänt.
Under fosterutvecklingen bildas ungefär dubbelt så många nervceller som behövs i hjärnan. Dessa neuroner bildar i sin tur hundratals nervfibrer som slummässigt söker kontakt med andra celler. De nervfibrer som lyckas överlever, medan de som inte gör det dör genom att cellens själmordsprogram, apoptos, sätts igång.
Enligt de amerikanska forskarnas studie spelar det protein ur vilket beta-amyloid bildas, APP, en viktig roll vid då överflödiga nervceller i fosterhjärnan dör. Det är dock en annan del av proteinet som triggar processen i fostret än vad som dödar nervceller hos Alzheimerspatienter. Detta fynd tyder på att APP sätter igång en annan process än själva beta-amyloiden. Forskarna tror nu att det är denna process som sätts igång hos Alzheimerspatienter. Vad som triggar denna process i den vuxna hjärnan är dock ännu oklart. Om samma mekanism kan påvisas hos människor som i möss skulle det innebära nya möjligheter att utveckla terapier mot Alzheimers.