Nya regler ska ge säkrare vitaminer
Larm om bakterier, farliga substanser eller allergiframkallande ämnen minskar förtroendet för kosttillskott och livsmedelstillsatser. Nu vill branschorganisationen Svensk Egenvård införa riktlinjer för att lugna konsumenterna.
Riktlinjerna beskrivs som en tolkning och sammanfattning av gällande livsmedelslagstiftning i Sverige och övriga EU. Där finns bland annat minimibestämmelser för kontroll av kosttillskottens säkerhet. Målet är att säkerställa att de slutprodukter som kommer ut på marknaden uppfyller grundläggande kvalitetskrav och är säker att använda för konsument.
Förslaget är en av branschens åtgärder för att bemöta larmrapporter kring hälsovådliga kosttillskott, vitaminer och livsmedel. Farliga bakterier, odeklarerade allergiframkallande ämnen och främmande föremål är riskfaktorer. Produkter kan också vara felmärkta eller användas på ett sätt som inte är tänkt. Idag rapporteras till exempel om kosttillskottet Fortodol som uppges ligga bakom svåra leverskador som lett till flera dödsfall.